ΑΘΗΝΑ
01:10
|
05.05.2024
Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη της εταιρείας καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια –υπερτριπλάσια σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι– υπολογίζονται τα κέρδη της BP για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εν μέσω υψηλών τιμών του πετρελαίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ίδια ώρα που οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο τριμηνιαίο κέρδος στην ιστορία της βρετανικής πολυεθνικής πετρελαίου, πίσω μόνο από τα κέρδη 8,8 δισ. δολαρίων το καλοκαίρι του 2008.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει την αξία των επενδύσεών της στη Ρωσία κατά 24 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν αναπληρώσει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα από αυτό, απολαμβάνουν αυξημένα κέρδη τους τελευταίους μήνες, την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ετήσιοι οικιακοί λογαριασμοί ενέργειας στη χώρα αναμένεται να εκτιναχθούν στις 3.850 λίρες τον χειμώνα, τρεις φορές περισσότερο από όσο πλήρωναν οι καταναλωτές στις αρχές του 2022.

Οι λογαριασμοί ενέργειας ήδη συμβάλουν σημαντικά στον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ανέλθει σε υψηλό 40 ετών στο 9,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πάνω από 10% τους επόμενους μήνες.

Η Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ 11,5 δισ. δολαρίων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο (διπλάσια από πέρσι), ενώ ο ιδιοκτήτης της British Gas, Centrica, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 1,3 δισ. λιρών, εξαπλάσια από πέρσι για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η Shell και η γαλλική Total την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι θα δώσουν επίσης στους μετόχους δισεκατομμύρια δολάρια μέσω επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε καθυστερημένα στις πολιτικές πιέσεις εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας με έναν φόρο στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου. Ωστόσο, ο φόρος 25%, τέθηκε σε ισχύ μετά τις 14 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ισχύει για τα κέρδη της BP ή άλλων πετρελαϊκών εταιρειών κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα