ΑΘΗΝΑ
02:26
|
20.04.2024
Έφθασε στην Ταϊπέι λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Οργισμένες αντιδράσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διακυβεύοντας μία επικίνδυνη όξυνση στις σχέσεις με την Κίνα, η Αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έφθασε σήμερα λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι. Η εμφάνισή της στην Ταϊπέι καταδικάστηκε έντονα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Κίνας φορτίζοντας με νέα ένταση τις ήδη τεταμένες σινο-αμερικανικές σχέσεις. Το υπουργείο Άμυνας μάλιστα ανακοίνωσε νέο γύρο στρατιωτικών γυμνασίων πέριξ της Ταϊβάν από απόψε και τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν. Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Η εξέλιξη καταγράφεται παρά τις επανειλημμένες αυστηρές προειδοποιήσεις του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ που είχε προειδοποιήσει την περασμένη βδομάδα τηλεφωνικά τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν πως «όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται».

Η Πελόζι είναι η πρώτη Πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων που επισκέπτεται την Ταϊβάν μετά από 25 χρόνια και υπό έναν πολύ διαφορετικό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.
Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιχείρησε να πάρει κάποιες αποστάσεις από το ριψοκίνδυνο ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν λέγοντας πως η απόφαση είναι δική της. «Το κογκρέσο είναι ανεξάρτητος ισότιμος τομέας της κυβέρνησης. Η απόφαση είναι εξολοκλήρου της προέδρου» είχε πει χτες βράδυ ο Μπλίνκεν.

Η αξιωματούχος αναμένεται να διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι και να έχει αύριο σειρά συναντήσεων με Ταϊβανέζους αξιωματούχους.

Στην πρώτη ανάρτηση που έκανε η Πελόζι στο Τουίτερ λίγο μετά την άφιξή της αναφέρει:

Η επίσκεψή μας επαναφέρει (σ.σ. στο προσκήνιο) τη θέση μας πως η Αμερική στέκεται στο πλευρό της Ταϊβάν: μία ισχυρή, ζωντανή δημοκρατία και ένας σημαντικός εταίρος μας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ταϊβάν εξέφρασε με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter την ευγνωμοσύνη του προς την Νάνσι Πελόζι και την αντιπροσωπεία της που πραγματοποίησαν το ταξίδι για να δείξουν την υποστήριξή τους.

Η επίσκεψη της Πελόζι υπολογίζεται ότι θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους Αμερικάνους φορολογούμενους λόγω των ισχυρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Τα αντίποινα της Κίνας αναμένονται με ενδιαφέρον.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών Κίνας

Αμέσως μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η Αμερικανίδα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αγνόησε τις ισχυρές συστάσεις του Πεκίνου προχωρώντας σε «σοβαρή παραβίαση της αρχής της μία Κίνας και των προβλέψεων που συμπεριλαμβάνονται στα τρία κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας» για το ζήτημα.

«Έχει σοβαρή επίπτωση στις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο» αναφέρει η ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως ο συμβολικός χαρακτήρας της επίσκεψης υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας επειδή «στέλνει ένα σοβαρά εσφαλμένο σήμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα σταθερά αντιτίθεται και καταδικάζει αυτή την ενέργεια, προβαίνοντας σε έντονη διαμαρτυρία κατά των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης πως «υπάρχει μόνον μία Κίνα στο κόσμο» και η Ταϊβάν είναι «αναπόσπαστο τμήμα της σινικής επικράτειας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη τη χώρα».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, δήλωσε πως ο κόσμος γνωρίζει ξεκάθαρα ότι η πρόκληση των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε κλιμακούμενες εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη.

«Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι η τρίτη πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεπίσημη πράξη για την πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί την Ταϊβάν επιβαίνοντας σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος», ανέφερε, προσθέτοντας πως «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο απερίσκεπτη και προκλητική ενέργεια από αυτή».

Σύμφωνα με την Χούα, «Εάν η αμερικανική πλευρά υπολογίσει λανθασμένα ή χειριστεί λανθασμένα την κατάσταση στα Στενά [της Ταϊβάν], θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ασφάλεια, την ευημερία και την τάξη της περιοχής της Ταϊβάν και του κόσμου γενικότερα».

Η εκπρόσωπος υποστήριξε πως λαμβάνοντας υπόψη τις «ανόητες» ενέργειες των ΗΠΑ που αγνόησαν ηθελημμένα τις επανειλημμένες επίσημες προειδοποιήσεις της Κίνας, θα είναι δικαιολογημένο και απαραίτητο για την Κίνα να λάβει οποιοδήποτε αντίμετρο.

Όπως αναφέρει το κρατικό ενημερωτικό κανάλι CGTV, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σιε Φενγκ, κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, ώστε να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του Πεκίνου για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Σε ετοιμότητα ο κινέζικος στρατός

Μία ώρα αργότερα βγήκε η ανακοίνωση του κινέζικου υπουργείου Άμυνας σε επίσης υψηλούς τόνους, καθώς το θερμόμετρο της έντασης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις χτυπάει «κόκκινο».

Ο Γου Κιαν εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας δήλωσε πως ο στρατός θα ξεκινήσει σειρά «στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων» απέναντι στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν και θα υπερασπιστεί «αποφασιστικά» την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. «Ο Κινέζικος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είναι σε υψηλή επαγρύπνηση» πρόσθεσε καταδικάζοντας έντονα την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε πως 21 αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας εισήλθαν στην Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν.

Οι κινήσεις του αμερικάνικου έβδομου στόλου

Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν απόψε ανοικτά της Ταϊβάν, κατά την άφιξη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι ανέφεραν απόψε Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε διεθνή πρακτορεία.

Οι κινήσεις των πλοίων του έβδομου αμερικανικού στόλου στην περιοχή αυξάνουν την ένταση δεδομένης και της απόφασης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να ξεκινήσουν άμεσα στρατιωτικά αεροπορικά και ναυτικά γυμνάσια. Στην περιοχή βρίσκεται εδώ και ένα μήνα και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan.

Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.

Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του «πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό» ανέφερε με νόημα Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USNI), ενός ανεξάρτητου οργανισμού που σχετίζεται με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας

«Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα στο ζήτημα της Ταϊβάν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι «σαφή πρόκληση» με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

«Προτρέπουμε την Ουάσινγκτον να απόσχει από ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια και να αναγνωρίσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, στην οποία δεν υπάρχει πλέον χώρος για την αμερικανική ηγεμονία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η επίσκεψη της Πελόζι οδηγεί σε «αύξηση της έντασης» στην περιοχή και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επέλεξε «τον δρόμο της αντιπαράθεσης». «Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με την Κίνα, η στάση της απέναντι στο πρόβλημα είναι κατανοητή και απολύτως δικαιολογημένη», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι «Η Ουάσιγκτον φέρνει αποσταθεροποίηση στον κόσμο» καθώς δεν έχει επιλύσει «ούτε μία» σύγκρουση τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ έχει η ίδια προκαλέσει πολλές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα