ΑΘΗΝΑ
11:39
|
26.04.2024
Η νέα παράταση της εκεχειρίας δίνει ελπίδες για μεσοπρόθεσμη επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παράταση της εκεχειρίας για επιπλέον δύο μήνες επιβεβαίωσε απόψε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Χανς Γκρούντμπεγκ.

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Σκανδιναβός διπλωμάτης επισημαίνει πως οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν στην παράταση της εκεχειρίας συμπεριλαμβάνοντας δέσμευση για νέες εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη διευρυμένης εκεχειρίας το συντομότερο δυνατόν.

Σε συνέχεια της ανάρτησής του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως η διευρυμένη εκεχειρία θα δώσει τη δυνατότητα επανέναρξης της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.

Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμύρια άτομα. Από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας συγκλονίζεται από καταστροφικές συγκρούσεις με πρώτη την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από τον Μάρτιο του 2015 στο πλευρό του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι που αντιτίθεται στους Σιίτες Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης και την πρωτεύουσα, Σαναά.

Yemen: Why is the war there getting more violent? - BBC News
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα