ΑΘΗΝΑ
00:21
|
29.09.2024
«Έως ότου το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών του, θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν χθες κυρώσεις σε κινεζικές και άλλες εταιρείες κατηγορώντας τις ότι βοήθησαν στην πώληση πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ανατολική Ασία, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση στην Τεχεράνη για να περιορίσουν το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε συνολικά έξι εταιρείες, τέσσερις με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μία στη Σιγκαπούρη και μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ενέργειες «παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών στις ΗΠΑ και γενικά εμποδίζουν τους Αμερικανούς να συναλλαγούν με αυτές. Όσοι πραγματοποιούν ορισμένες συναλλαγές με τις στοχευόμενες εταιρείες κινδυνεύουν επίσης να υποστούν κυρώσεις. Τα βήματα αντιπροσωπεύουν τον τρίτο γύρο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν κατά κινεζικών εταιρειών τους τελευταίους δύο μήνες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ακολουθούν τον δρόμο της διπλωματίας για να επιτύχουν μια αμοιβαία επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης», ανακοίνωσε ο υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον, αναφερόμενος στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το επίσημο όνομά της.

«Έως ότου το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών του, θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις για την παράνομη πώληση ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών», πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στις νέες κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Ιράν θα απαντήσει «αποφασιστικά και σταθερά» στη συνέχιση των κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα