ΑΘΗΝΑ
07:59
|
28.04.2024
Οι δύο χώρες υπέγραψαν έξι συμφωνίες για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία θα δώσει πίστωση αξίας 98 εκατομμυρίων ευρώ στις Μαλδίβες για την υποστήριξη αναπτυξιακών έργων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μετά την διεξαγωγή συνομιλιών με τον πρόεδρο των Μαλδίβων, Ιμπραήμ Μοχάμεντ Σολίχ.

Ο Σολίχ έφτασε εχθές στην Ινδία για τετραήμερη επίσκεψη. Οι δύο χώρες υπέγραψαν έξι συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης καταστροφών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της οικονομικά προσιτής στέγασης.

Οι δύο ηγέτες σηματοδότησαν επίσης την έναρξη της κατασκευής του Greater Male Connectivity Project, μιας γέφυρας μήκους 6,74 χιλιομέτρων που χρηματοδοτείται από την Ινδία και θα συνδέσει την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, το Μαλέ, με τρία άλλα νησιά. Τόνισαν επίσης την σημασία των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών τους ως ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Υπήρξε ανανεωμένο σθένος στους φιλικούς δεσμούς μεταξύ Ινδίας και Μαλδίβων. Η εγγύτητά μας έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Μόντι, προσθέτοντας ότι παρά τις προκλήσεις που πυροδοτήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενισχυθεί.

Ο Σολίχ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την τρομοκρατία και την ανάγκη «ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας και προστασίας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού». Κανένας από τους δύο δεν ανέφερε την Κίνα, αλλά η εκλογή του Σολίχ το 2018 σηματοδότησε μια μετατόπιση από τον προκάτοχό του, Αμπντουλά Γιαμίν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ο οποίος είχε υποσχεθεί υποστήριξη για την κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», με τη χώρα να επενδύει σε πολλά έργα υποδομής στις Μαλδίβες.

«Οι Μαλδίβες θα παραμείνουν πάντα ένας αληθινός φίλος της Ινδίας», δήλωσε σήμερα ο Σολίχ, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο θα είναι «ύψιστης προτεραιότητας». Η επίσκεψή του ακολουθεί την ανακοίνωση ότι θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2023. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο πρόεδρος των Μαλδίβων έχει διαλαλήσει την «πολιτική της κυβέρνησής του για την Ινδία» και έχει υποσχεθεί πλήρη υποστήριξη για την εμβάθυνση των δεσμών με το Νέο Δελχί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα