ΑΘΗΝΑ
14:19
|
04.05.2024
Η επίσκεψη του Αγκίλα Σάλεχ στην Άγκυρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με την τουρκική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Άγκυρα μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της λιβυκής εκλεγμένης βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ αντποκρινόμενος σε πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μουσταφά Σεντόπ.

Ο Σεντόπ εξέφρασε την υποστήριξη της Τουρκίας για την «εδαφική ακεραιότητα» της Λιβύης λέγοντας πως η χώρα αυτή για την Τουρκία «δεν μπορεί να διαιρεθεί». Διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δείχνει την ίδια αντιμετώπιση σε όλες τις πλευρές της Λιβύης, παρακάμπτοντας σαν «λεπτομέρεια» την έως σήμερα διατήρηση χιλιάδων Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων στο λιβυκό έδαφος για την προστασία του δεύτερου παράλληλου πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά που αρνείται να παραιτηθεί παρά τον διορισμό του διαδόχου του, Φάθι Μπασάγα τον περασμένο Φεβρουάριο από την λιβυκή βουλή πρόεδρος της οποίας είναι ο Αγκίλα Σάλεχ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής κάλεσε όλες τις πλευρές της Λιβύης να αποφύγουν βήματα «που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την σταθερότητα σε μία κρίσιμη περιόδο και να αποτρέψουν ένα κενό εξουσίας».

Ο Σάλεχ, από την πλευρά του σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία λέγοντας πως και αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν πως θα διατηρηθούν «ανοικτοί όλοι οι δίαυλοι διαλόγου για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στη χώρα του. Πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση που διορίστηκε από τη λιβυκή βουλή έχει ως προτεραιότητα τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ζητώντας την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα.

Σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο ώστε να έχει επίσημη μορφή λιβυκού κρατικού εγγράφου δεν υπήρξε άμεση αναφορά από κανέναν εκ των δύο αξιωματούχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα