ΑΘΗΝΑ
02:27
|
27.04.2024
Στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990 – Για 176% κάνουν λόγο άλλες πηγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Άγκυρας, η οποία υπεραμύνεται την ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν περί επιτοκίων, ο πληθωρισμός στην Τουρκία διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 79,6% τον Ιούλιο,  από 78,6% τον Ιούνιο, με την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των τροφίμων, των κατοικιών και της ενέργειας να πλήττουν σκληρά τους καταναλωτές.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε αρνήθηκε να τα αυξήσει, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος ήταν στο 19% τον Ιούλιο του περασμένου έτους, λίγο πριν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, θα κορυφωθεί γύρω στο 90% τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα Ahval, πλέον οι περισσότεροι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα επίσημα στοιχεία, καθώς η διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων και των αριθμών που παρέχονται από άλλες πηγές έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Ο Όμιλος ENAG, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ουσιαστικά την ίδια μέθοδο και καλάθι αγαθών για τον υπολογισμό του πληθωρισμού με την κυβέρνηση, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε στο 176%.

Με πληροφορίες από ot.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα