ΑΘΗΝΑ
17:13
|
26.04.2024
Η ξαφνική επαναφορά των διπλωματών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θεωρείται ύστατη προσπάθεια για συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη επιστρέφουν για μία ακόμη φορά διπλωμάτες από ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν σε μία προσπάθεια  να αποτρέψουν το ναυάγιο της προηγούμενης μαραθώνιας διαδικασίας για την επίτευξη συμφωνίας που θα διατηρήσει εκείνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν ξεκαθαρίστηκε άμεσα εάν σε αυτό τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης της ύστατης ώρας θα συμμετάσχουν διπλωμάτες και από Ρωσία και Κίνα που είχαν ως τώρα τέτοιο ρόλο ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία του 2015.

Δεν έγινε επίσης ξεκάθαρο εάν ο νέος γύρος παζαριών θα στηθεί πάνω σε όποια αδρά αποτελέσματα επέφεραν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Ντόχα του  Κατάρ.

Ο προεδρεύων της διαπραγμάτευσης, ευρω-ενωσιακός διπλωμάτης σε ρόλο μεσολαβητή Ενρίκε Μόρα  σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ανήγγειλε ότι οι νέες συνομιλίες θα εστιάσουν στο τελευταίο σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στην έδρα της ΙΑΕΑ στις 27 Ιουλίου.

Επιβεβαίωσε επίσης πως το Ιράν στέλνει στη Βιέννη τον Αλί Μπαγκέρι Κάνι που είναι πολιτικός αναπληρωτής στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και συμμετείχε ως τώρα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρομπ Μάλεϊ. Και οι δύο αναμένεται να είναι στη Βιέννη αύριο, Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα