ΑΘΗΝΑ
05:18
|
17.05.2024
ΟΙ ΗΠΑ ζητούν από την Αργεντινή να κατασχέσει Ιρανικό αεροπλάνο με «μυστηριώδες» φορτίο που πωλήθηκε στη Βενεζουέλα, με υποψία σύνδεσης με τρομοκρατικές ενέργειες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) ζήτησε την Τρίτη άδεια για την κατάσχεση ενός ιρανικού αεροπλάνου που πωλήθηκε σε ιδιοκτήτες της Βενεζουέλας και κατασχέθηκε στην Αργεντινή με την υποψία ότι συνδέεται με διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η απροειδοποίητη άφιξη του αεροσκάφους στην Αργεντινή στις 8 Ιουνίου πυροδότησε εβδομάδες ίντριγκας καθώς και ανησυχίες στην κυβέρνηση της Αργεντινής για τους δεσμούς της με το Ιράν και τη Βενεζουέλα και τις εταιρείες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ. Το αεροπλάνο καθηλώθηκε από τις τοπικές αρχές κατά την προσγείωση.

Το αίτημα κατάσχεσης ακολούθησε την αποσφράγιση του εντάλματος της 19ης Ιουλίου για την κατάσχεση του αεροπλάνου στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, το οποίο ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να κατασχεθεί επειδή παραβίαζε τους νόμους ελέγχου των εξαγωγών, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι το αεροσκάφος αμερικανικής προέλευσης Boeing 747-300 υπόκειται σε κυρώσεις καθώς η πώλησή του από την ιρανική Mahan Air στην Emtrasur πέρυσι, μέρος της Κοινοπραξίας Αεροναυτικών Βιομηχανιών και Αεροπορικών Υπηρεσιών της Βενεζουέλας (Conviasa), παραβιάζει τους νόμους περί εξαγωγών των ΗΠΑ. Και οι δύο εταιρείες υπόκεινται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για εικαζόμενη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί συναλλαγές που παραβιάζουν τις κυρώσεις και τους νόμους περί εξαγωγών μας», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Μάθιου Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη δήλωση.

Η Mahan Air υπόκειται σε κυρώσεις για δεσμούς με τη Δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF), μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Conviasa το 2019 για τους δεσμούς της με την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Η κατάσχεση αυτού του αεροσκάφους καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να λογοδοτήσουμε όσους επιδιώκουν να παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Μάθιου Γκρέιβς.

Δεκατέσσερις Βενεζουελάνοι και πέντε Ιρανοί ταξίδευαν με το αεροπλάνο όταν έφτασε στο Μπουένος Άιρες. Επτά από αυτούς κρατούνται ακόμη στην Αργεντινή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα