Οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, εγκαθιστώντας βάσεις σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι μια ομάδα ερευνητών έχει «βρει στοιχεία για ουκρανικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν χτυπήματα από κατοικημένες περιοχές, καθώς και ότι χρησιμοποίησαν ως βάσεις πολιτικά κτίρια σε 19 πόλεις και χωριά» σε τρεις περιοχές της χώρας μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.
Η έρευνα, που διήρκεσε εβδομάδες, καταγράφει περιπτώσεις ουκρανικών δυνάμεων που δημιούργησαν «de facto στρατιωτικές βάσεις» σε πέντε νοσοκομεία και σε 22 από τα 29 σχολεία που επισκέφθηκε η ομάδα της σε όλες τις περιοχές του ανατολικού Ντονμπάς, του βορειοανατολικού Χάρκοβο και του νότιου Μικολάιβ.
«Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν τα πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά πλήγματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές σκότωσαν αμάχους και κατέστρεψαν μη στρατιωτικές υποδομές», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολλά από τα σχολεία που βρέθηκαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τα στρατεύματα του Κιέβου.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τα μέρη μιας σύγκρουσης να αποφεύγουν τον εντοπισμό, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στρατιωτικών στόχων εντός ή κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».
Η έκθεση προσθέτει ότι οι περισσότερες από τις κατοικημένες περιοχές που οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν μετατρέψει σε βάσεις βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά από τις πρώτες γραμμές του πολέμου, ενώ υπήρχαν διαθέσιμες «βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», όπως στρατιωτικές βάσεις ή περιοχές με πυκνά δάση σε κοντινή απόσταση, οι οποίες δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους.
«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρντ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Το να βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από το να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι «η πρακτική του ουκρανικού στρατού να εντοπίζει στρατιωτικούς στόχους εντός κατοικημένων περιοχών δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις».
Το Κίεβο αντέκρουσε αμέσως την έκθεση, η οποία βασίστηκε σε μαρτυρίες, δορυφορικές εικόνες και τηλεπισκόπηση, επικρίνοντάς την ως «άδικη».
«Αυτή η συμπεριφορά της Διεθνούς Αμνηστίας δεν έχει να κάνει με την εύρεση και την αναφορά της αλήθειας στον κόσμο, αλλά με την δημιουργία μιας ψευδούς ισοδυναμίας μεταξύ του δράστη και του θύματος, μεταξύ της χώρας που καταστρέφει εκατοντάδες και χιλιάδες αμάχους, πόλεις, εδάφη και μιας χώρας που υπερασπίζεται απεγνωσμένα τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η προστασία της ζωής των αμάχων αποτελεί «προτεραιότητα για την Ουκρανία», επικαλούμενος τις προσπάθειες του Κιέβου να απομακρύνει τους άμαχους από περιοχές της πρώτης γραμμής. «Το μόνο πράγμα που αποτελεί απειλή για τους Ουκρανούς είναι ο στρατός των εκτελεστών και των βιαστών που έρχονται να διαπράξουν γενοκτονία», έγραψε στο Twitter. «Οι υπερασπιστές μας προστατεύουν το έθνος και τις οικογένειές τους».
Ο Ποντόλιακ κατηγόρησε επίσης την Διεθνή Αμνηστία ότι συμμετείχε στην «εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» της Ρωσίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι έχει ως στόχο να δυσφημίσει τον στρατό της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους υποστηρικτές της χώρας από το να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με όπλα.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, τόνισε ότι η έκθεση φάνηκε να ταιριάζει με τους προηγούμενους ισχυρισμούς της ότι οι Ουκρανοί μαχητές είχαν πάρει θέσεις σε περιοχές αμάχων. «Μιλάμε συνεχώς γι’ αυτό, αποκαλώντας τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας την τακτική της χρήσης του άμαχου πληθυσμού ως ‘ανθρώπινης ασπίδας’», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Μια ξεχωριστή έκθεση τον περασμένο μήνα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντόπισε τρεις περιπτώσεις στις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν την βάση τους μεταξύ κατοικιών και τέσσερις περιπτώσεις όπου οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας.