ΑΘΗΝΑ
00:43
|
02.10.2024
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η Γαλλία προέβη σε θρησκευτική διάκριση απαγορεύοντας μουσουλμάνα φοιτήτρια να παρακολουθήσει μαθήματα σε δημόσιο σχολείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι η Γαλλία έκανε διακρίσεις σε βάρος μιας μουσουλμάνας που δεν της επέτρεψαν να παρακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση σε δημόσιο σχολείο φορώντας την ισλαμική μαντίλα της, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΗΕ.

Το 2010, η Νάιμα Μεζχούντ, τώρα 45 ετών, επρόκειτο να εκπαιδευτεί ως βοηθός διοίκησης σε ένα μάθημα που διεξαγόταν σε κρατικό λύκειο, όπου οι έφηβοι απαγορεύεται από τον νόμο να φορούν χιτζάμπ. Όταν έφτασε, ο διευθυντής του σχολείου στα βόρεια προάστια του Παρισιού της απαγόρευσε την είσοδο, σύμφωνα με το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων, Reuters.

Έξι χρόνια νωρίτερα, το 2004, η Γαλλία είχε απαγορεύσει τη χρήση χιτζάμπ και άλλων ορατών θρησκευτικών συμβόλων στα κρατικά σχολεία από παιδιά σχολικής ηλικίας. Η Μεζχούντ υποστήριξε ότι ως φοιτήτρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έπρεπε να έχει στοχοποιηθεί από τον νόμο.

«Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άρνηση να επιτραπεί στη Μεζχούντ να συμμετάσχει στην εκπαίδευση ενώ φοράει τη μαντίλα της αποτελεί πράξη διάκρισης με βάση το φύλο και τη θρησκεία», δήλωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Πηγή του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι πιθανές συνέπειες της απόφασης του ΟΗΕ δεν ήταν αμέσως σαφείς. Ο εμπειρογνώμονας του δικαίου της ελευθερίας Νικολά Ερβιέ του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού είπε ότι σύμφωνα με το νομικό προηγούμενο, είναι απίθανο η Γαλλία να συμμορφωθεί με την απόφαση της επιτροπής.

Η Γαλλία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές μειονότητες της Ευρώπης. Για χρόνια, η χώρα εφαρμόζει νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την αυστηρή μορφή ανεξιθρησκίας της, γνωστή ως «laicité», την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι απειλείται από τον ισλαμισμό.

Ορισμένες μουσουλμανικές ενώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι αυτοί οι νόμοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους και έχουν καταργήσει τη δημοκρατική προστασία και τους άφησαν ευάλωτους σε κακοποίηση. Η Μεζχούντ προσέγγισε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αφού έχασε μια σειρά προσφυγών στα γαλλικά δικαστήρια.

Η επιτροπή υποστήριξε ότι η Γαλλία παραβίασε τα άρθρα 18 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα για τη θρησκευτική ελευθερία.

Ο δικηγόρος της Μεζχούντ, Σεφεν Γκεζ Γκεζ, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση δείχνει ότι οι διεθνείς θεσμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις πολιτικές της Γαλλίας σχετικά με το Ισλάμ.

«Τα γαλλικά θεσμικά όργανα θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Θεωρητικά, μετά την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η Γαλλία έχει πλέον έξι μήνες για να αποζημιώσει οικονομικά τη Μεζχούντ και να προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το επαγγελματικό μάθημα, εάν εξακολουθεί να το επιθυμεί. Η χώρα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι παρόμοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν θα επαναληφθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά σε καφέ στο Πόρτο Ράφτη

Ανώτατη διάκριση της Κίνας στον πανεπιστημιακό Κώστα Γουλιάμο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

Προετοιμαστείτε για μακρά κόντρα με τις ΗΠΑ λέει Ρώσος υφυπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα