ΑΘΗΝΑ
21:35
|
17.11.2024
Ο Τόρου Κουμπότα, Ιάπωνας δημοσιογράφος, κρατείται από τις στρατιωτικές αρχές της δικτατορίας της Μιανμάρ και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ που κρατείται στη Μιανμάρ αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του μεταναστευτικού νόμου και ενθάρρυνση της πολιτικής διαφωνίας εναντίον του κυβερνώντος στρατού, δήλωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και η ομάδα πληροφοριών της δικτατορίας την Πέμπτη.

Ο Τόρου Κουμπότα, 26 ετών, εισήλθε στη Μιανμάρ με τουριστική βίζα την 1η Ιουλίου και συνελήφθη ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Γιανγκόν 30 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με επίσημη αναφορά που είδε το Reuters.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκαλώντας αντιδράσεις πανεθνικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν από τον στρατό με θανατηφόρα βία.

Ο στρατός από τότε μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των νεοσύστατων αντιστασιακών ομάδων που συμμάχησαν με μια σκιώδη κυβέρνηση.

Οι κατηγορίες μετανάστευσης και πολιτικής διαφωνίας που αντιμετωπίζει η Kubota έχουν μέγιστη φυλάκιση πέντε ετών και δύο ετών αντίστοιχα.

Συνάδελφοι του Κουμπότα πριν από μια συνέντευξη Τύπου για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του στο Japan National Press Club στο Τόκιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η πρεσβεία της στη Γιανγκόν δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης την Κυριακή είπε ότι το Τόκιο ζητά την απελευθέρωση του συλληφθέντος.

Ο προσωπικός ιστότοπος του Kubota αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με εταιρείες πολυμέσων όπως το Yahoo! News Japan, VICE JAPAN και Al Jazeera English.

Οι φίλοι του και οι συνάδελφοί του δημοσιογράφοι στο Τόκιο απηύθυναν έκκληση την Τετάρτη να αφεθεί ελεύθερος, ενώ 47.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτυακή αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Ένας Ιάπωνας ανεξάρτητος δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος στη Μιανμάρ πέρυσι, αφού αρχικά συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διάδοση ψευδών ειδήσεων για την κάλυψη των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος. Η χούντα είπε ότι η απελευθέρωσή του οφείλεται στην αναγνώριση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2007, στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο στη Μιανμάρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της δημοκρατίας.

Περισσότεροι από 11.800 άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση στη Μιανμάρ για την αντίθεσή τους στη χούντα, σύμφωνα με την Assistance Association for Political Pridration, μια ομάδα ακτιβιστών που τεκμηριώνει την καταστολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα