ΑΘΗΝΑ
14:48
|
13.08.2022
Η ίδρυση του κέντρου σινο-ισραηλινών μελετών προκάλεσε αίσθηση σε κύκλους ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, διπλωματών με πρώτο τον Πρέσβη της Κίνας στο Ισραήλ, Κάι Ραν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί το Ισραήλ να διαλαλεί και να αξιοποιεί συχνά στο έπακρο τις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ αυτό όμως δεν σημαίνει πως παραμελεί τις σχέσεις με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η κρατική εταιρία της οποίας, China Shanghai International Port Group (SIPG),  ανέλαβε το 2021 για μία 25ετία τη διαχείριση λιμανιού στη Χάιφα έναντι 5,5 δις. σέκελ (περίπου 1,6 δις δολάρια).

This picture shows containers and cranes on a dock of Haifa port, Israel, June 24, 2021.

Τελευταία οι αρκετά στενές σινο-ισραηλινές σχέσεις (που ενίοτε προκαλούν δυσφορία στις ΗΠΑ) αντανακλάστηκαν στην απόφαση του ισραηλινού «Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) και το Ίδρυμα Νταϊάν και Γκίλφορντ Γκλέιζερ (Diane and Guildford Glazer Foundation) να ενώσουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας την 1η Αυγούστου το Κέντρο Πολιτικής Ισραήλ-Κίνας (Israel-China Policy Center).

Το νέο κέντρο σινο-ισραηλινό μελετών σχεδιάστηκε με στόχο να χρησιμεύσει ως «πυξίδα» για πολιτική και έρευνα πάνω στις σχέσεις των δύο χωρών, να ενισχύσει την ισραηλινή πολιτική στην Κίνα και να αναπτύξει εθνικές δυνατότητες και δεξιότητες σε διάφορους τομείς.

Η τελετή ανακοίνωσης της ίδρυσης του κέντρου σινο-ισραηλινών μελετών προκάλεσε αίσθηση σε κύκλους ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, διπλωματών με πρώτο τον Πρέσβη της Κίνας στο Ισραήλ, Κάι Ραν, και Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υποδιευθυντής του τμήματος Ασία-Ειρηνικός του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Χαγκάι Σαγκρίρ.

Ο επικεφαλής του Israel-China Policy Center ε.α. ταξίαρχος Ασάφ Όριον τόνισε πως το νέο κέντρο έρευνας θα επιχειρήσει να καλύψει τα κενά σε τέσσερα επίπεδα: πολιτική, δεξιοτήτων, γνώσεων και ενσυνείδησης. Ο ίδιος ανέφερε πως ο βασικός σκοπός του κέντρου θα είναι και η προώθηση «καρποφόρων και ασφαλών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κίνας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προειδοποίηση Μόσχας προς Ουάσινγκτον για περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων

«Τις πταίει» για τις παρακολουθήσεις; Πάντα οι «παθολογίες», ουδέποτε η κυβέρνηση

Ένταλμα έρευνας Τραμπ: Τι βρήκαν οι πράκτορες του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο;

Και επίσημο «ευχαριστώ» από την Ταϊβάν προς τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα