ΑΘΗΝΑ
23:03
|
05.11.2024
Έρευνα των Reporters United και «Εφ.Συν.» αποκαλύπτουν νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα πιο κοντά στο θρίλερ των υποκλοπών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επί οκτώ μήνες η δημοσιογραφική έρευνα του inside story και του Reporters United για τις υποκλοπές παρέμεναν στο περιθώριο της πολιτικής ατζέντας. Όμως τώρα ήρθαν στο προσκήνιο. Και δικαίως: Η αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε γίνει απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator υποχρέωσε μέσα ενημέρωσης και κυβέρνηση να σταματήσουν να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: Ποιος παγίδευσε με το Predator τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη – τον οποίο προηγουμένως παρακολουθούσε η ΕΥΠ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας; Και ποιος προσπάθησε να ελέγξει το κινητό του (σημερινού) αρχηγού του τρίτου κόμματος της χώρας;

Η σύνδεση του Μαξίμου με το Predator

Ενώ η κυβέρνηση αμήχανα σιωπά για το ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα, το Reporters United και η ΕφΣυν δημοσιεύουν νέα στοιχεία που φέρνουν το Μαξίμου ακόμα πιο κοντά στο κακόβουλο λογισμικό. 

Το σημερινό ρεπορτάζ αποτελεί συνέχεια της έρευνας (Ο Μεγάλος Αδερφός και ο Μεγάλος Ανιψιός) που στις 3 Ιουνίου αποκάλυψε ότι ο Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σύστησε μια εταιρεία (Eledyn) και μέσω αυτής αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ μιαν άλλη (Canalis), για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Λίγο αργότερα ο κ. Δημητριάδης πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ.

Εκτός από αυτές τις αγοραπωλησίες, το ρεπορτάζ μας είχε αποκαλύψει τις επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ του κ. Δημητριάδη, ενώ ήταν στέλεχος στο Μαξίμου, με πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονται έμμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών. (Ο κ. Δημητριάδης είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση με απάντηση πριν το δημοσίευμα και με εξώδικο.)

Το πρόσωπο-κλειδί: Φέλιξ Μπίτζιος

Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι αυτές οι σχέσεις δεν ήταν τόσο έμμεσες, αλλά αποδεικνύονται περισσότερες και πιο στενές. 

Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση είναι ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος.

Τα νέα ευρήματα της έρευνας φέρνουν τον κ. Μπίτζιο με τον κ. Δημητριάδη πιο κοντά: 

  1. Ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, άνθρωπος που πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, εργαζόταν επί σειρά ετών σε δύο εταιρείες (Partagas & Όμιλο Libra) που σχετίζονταν άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο. 
  2. H Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά. 
  3. H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό της την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο.
  4. Η εταιρεία Ventus συνδέεται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με την κυπριακή εταιρεία Layth Capital Ventures Limited, στην οποία, σύμφωνα με το Τμήμα Εφόρου της Κύπρου, ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν και είναι διευθυντής.

Η απάντηση του κ. Δημητριάδη στην έρευνα

Θέσαμε υπόψη του κ. Δημητριάδη τα νέα ευρήματα της έρευνάς μας. Μεταξύ άλλων απάντησε ως εξής: «[Δ]ιαβλέπω ότι εμμένετε στην θεωρία περί ιθύνοντος ρόλου μου σε ένα νήμα που οδηγεί σε παράνομα κυκλώματα και δραστηριότητες. Πλέον, βεβαιώνομαι ότι απευθύνεστε κακόπιστα με νέα ερωτήματά σας, παρόλο που ήδη έχετε λάβει από πλευράς μου τις απαντήσεις για την έρευνά σας». Ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «προσπάθεια περαιτέρω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και προσθέτει: «Η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Ένα από τα ερωτήματά μας προς τον κ. Δημητριάδη ήταν αν γνωρίζει τον πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa του Predator Φέλιξ Μπίτζιο. Ωστόσο, δεν μας έδωσε απάντηση.

Παρακάτω τεκμηριώνουμε τα ευρήματα της έρευνας με έγγραφα, πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Όμως ας δούμε πρώτα τους παράγοντες που εμπλέκουν το Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών.

Τα δεδομένα που συνδέουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπόθεση των υποκλοπών

  1. Αμέσως μόλις έγινε πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του. (ΦΕΚ: Τεύχος Α’/119/8.7.2019).
  2. Το καλοκαίρι του 2020 (1 Ιουνίου – 12 Αυγούστου) η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη επικαλούμενη εθνική ασφάλεια. 
  3. Στις 12 Αυγούστου, την ίδια μέρα που ο Κουκάκης έκανε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), υποψιαζόμενος ότι τον παρακολουθούν, η ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθησή του. 
  4. Τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αντισυνταγματική τροπολογία άλλαξε τον νόμο για την ΕΥΠ, για να κρύψει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου.
  5. Τον Απρίλιο του 2021 σήμα της ΕΥΠ αναφέρεται στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου του Solomon και μέλους του Reporters United Σταύρου Μαλιχούδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν.
  6. Τον Ιούλιο του 2021, το κινητό του Κουκάκη παγιδεύεται με το Predator, σύμφωνα με έκθεση του CitizenLab που αποκάλυψε το inside story.
  7. Τον Μάιο του 2022 η Google διαπίστωσε «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» πως φορείς που υποστηρίζονται από κρατικές Αρχές χρησιμοποίησαν το Predator στην Ελλάδα.
  8. Προσπερνώντας τις δύο αρμόδιες Αρχές (ΑΔΑΕ και Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «αυτεπαγγέλτως» η ΕΑΔ (στην οποία προΐσταται ο φερόμενος ως κουμπάρος του πρωθυπουργού Άγγελος Μπίνης) θα έκανε έλεγχο στην υπόθεση Κουκάκη. Από την έκθεση της ΕΑΔ προκύπτει ότι δεν ελέγχθηκαν σε βάθος οι δραστηριότητες της Intellexa και των μεσαζόντων της στην Ελλάδα.
  9. Δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του χακαρίσματος Κουκάκη η Intellexa λειτουργεί κανονικά στην Αθήνα – πρόσφατα μετακόμισε μάλιστα σε νέο χώρο.

Ανάλυση και τεκμηρίωση των ευρημάτων της έρευνας

Ας δούμε τώρα αναλυτικά την τεκμηρίωση όλων των νέων στοιχείων που φέρνουν πιο κοντά τον κ. Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο, αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa του Predator. 

Στοιχείο 1ο: Ο πρώην εργαζόμενος του Φέλιξ Μπίτζιου που πούλησε την εταιρεία στον κ. Δημητριάδη

Βασιζόμενοι σε αδημοσίευτα στοιχεία έρευνας του Θανάση Κουκάκη, διαπιστώσαμε πως ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, ο άνθρωπος που πούλησε στον Γρηγόρη Δημητριάδη την εταιρεία Canalis, εργαζόταν επί σειρά ετών σε εταιρείες που σχετίζονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Πρώτα στην Partagas, από την 1η Απριλίου 2012 έως τις 26 Μαρτίου 2019 -την ίδια περίοδο ο κ. Μπίτζιος ήταν μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2016.

Αμέσως μετά ο Μπαζιώτης εργάστηκε στον Όμιλο Libra, από τις 27 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο κ. Μπίτζιος ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Libra στην Ελλάδα.

Απόσπασμα από την τροποποίηση του καταστατικού της Canalis μετά την πώλησή της από τον Κωνσταντίνο Μπαζιώτη στην Eledyn του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο κ. Μπαζιώτης έχει εργαστεί σε δύο εταιρείες που συνδέονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο, αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa του Predator την περίοδο 31 Μαρτίου 2020 – 23 Ιουνίου 2021.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μπαζιώτη τηλεφωνικά. Επιβεβαίωσε αφενός ότι πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, αφετέρου ότι εργαζόταν στην Partagas και γνώριζε τον κ. Μπίτζιο προσωπικά. Ο κ. Μπαζιώτης μας είπε πως για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε για την έρευνα, θα έπρεπε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Δημητριάδη. Επίσης, μας ζήτησε να τον καλέσουμε την επόμενη μέρα, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε εκ νέου στις κλήσεις και τα μηνύματά μας. Αμέσως μετά την επικοινωνία μας, αφαίρεσε και τη φωτογραφία του από το WhatsApp. 

Στοιχείο 2ο: Κοινή έδρα και ημερομηνία ίδρυσης

Η Canalis (την οποία ο κ. Δημητριάδης αγόρασε από τον κ. Μπαζιώτη) είχε έδρα στην οδό Καποδιστρίου 66 στη Νέα Ιωνία, δηλαδή την ίδια διεύθυνση με τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από τη σύσταση εταιρείας του) αλλά και τη Ventus που είχε ως μοναδικό εταίρο τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από Γενική Συνέλευση της εταιρείας). Οι δύο εταιρείες (Canalis και Ventus) ιδρύονται με διαφορά επτά ημερών (27.8.2019 έναντι 20.8.2019 αντίστοιχα).

Έγγραφα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο από τα οποία προκύπτει εγκατάσταση της Canalis (επί Δημητριάδη), της Ventus και του Παναγιώτη Μπίτζιου στην οδό Καποδιστρίου 66 της Νέας Ιωνίας.

Στοιχείο 3ο: Η ταυτόχρονη υποβολή αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Canalis, υπό την ιδιοκτησία του κ. Δημητριάδη, υποβάλλει «δήλωση ετοιμότητας» στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών στον Ωρωπό Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια μέρα, εκτός από την Canalis, δηλώσεις ετοιμότητας υποβάλλουν άλλοι τρεις σταθμοί. Οι δύο ανήκουν στη Ventus (συμφερόντων Παναγιώτη Μπίτζιου). Το τρίτο φωτοβολταϊκό ανήκει στην εταιρεία Εστία Energy η οποία επίσης συνδέεται, έστω έμμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο. 

Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2020 η B&F, η οποία τελικά αγοράζει την Canalis από τον κ. Δημητριάδη, συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας για την απόκτηση των φωτοβολταϊκών της Εστία Energy. Στο μνημόνιο ένας από τους συμβαλλόμενους είναι η κυπριακή εταιρεία Monthey Investments Limited. Διευθυντής της εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, επί πολλά χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιχειρηματικός συνεργάτης του Φέλιξ Μπίτζιου.

Απόσπασμα από βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ από το οποίο προκύπτει ότι οι εταιρείες Canalis, Ventus και Εστία Energy κατέθεσαν δήλωση ετοιμότητας την ίδια μέρα, στις 27 Νοεμβρίου 2020.

Στην απάντησή του προς το Reporters United και την ΕφΣυν, ο κ. Δημητριάδης είπε για τις παραπάνω συνδέσεις: «Αναφορικά με την εταιρία Canalis, σας ενημερώνω ότι από το καλοκαίρι του 2020 ήδη είχαν εκκινήσει διαδικασίες που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους σε προσύμφωνο μεταβίβασής της προς την εταιρία B&F. Έκτοτε και μέχρι την οριστική απόκτηση των εταιρικών μεριδίων, η εταιρία αυτή διαχειρίστηκε κατ’ ουσίαν την Canalis προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμφωνηθέντες όροι για τη μεταβίβασή της». 

«Επομένως», συμπληρώνει ο κ. Δημητριάδης, «όλες τις διαδικασίες που αναφέρετε τις διεκπεραίωνε η αγοράστρια. Το γεγονός ότι η ίδια εταιρία, δηλαδή η B&F, την ίδια περίοδο προέβη και με άλλες εταιρίες τρίτων σε συμφωνίες και ενέργειες απόκτησής τους, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εμένα τον ίδιο».

Στο πλαίσιο της έρευνας απευθύναμε γραπτά ερωτήματα προς τον Παναγιώτη Μπίτζιο και επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Δεν λάβαμε απάντηση.

Αναδημοσίευση από το reportersunited.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα