Το έργο φυσικού αερίου και πετρελαίου Sakhalin-2, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας, είναι πολύ σημαντικό για το Τόκιο από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο.
«Το έργο Sakhalin-2 είναι σημαντικό από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας και των σταθερών προμηθειών φυσικού αερίου», ανέφερε. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να ιδρύσει νέο φορέα εκμετάλλευσης, είπε ότι το Τόκιο θα απαντήσει «σε συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ιαπωνικών εταιρειών και να διασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό με πηγές ενέργειας. Επανέλαβε την θέση της Ιαπωνίας σχετικά με τη σημασία της διαφοροποίησης του εφοδιασμού ενεργειακών πηγών και της μείωσης της εξάρτησης από την Ρωσία σε αυτόν τον τομέα.
Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Κόιτσι Χάγκιουντα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Τόκιο θέλει να διατηρήσει την συμμετοχή του στο Sakhalin-2.
Στις 2 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, υπέγραψε ψήφισμα για την ίδρυση της Sakhalin Energy LLC ως νέου φορέα εκμετάλλευσης του έργου Sakhalin-2 PSA. Ο Αντρέι Ολεϊνίκοφ, Διευθύνων Σύμβουλος του σημερινού φορέα εκμετάλλευσης του έργου, θα είναι το κορυφαίο στέλεχος του νέου φορέα εκμετάλλευσης.
Στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο μια ρωσική εταιρεία θα γίνει ο νέος φορέας εκμετάλλευσης του έργου Sakhalin-2, αντί της εταιρείας Sakhalin Energy. Οι ξένοι μέτοχοι καλούνται να δεχτούν να λάβουν μετοχές στη νέα εταιρεία αναλογικά με τις μετοχές τους στην πρώην εταιρεία εντός ενός μηνός.
Μετά από μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κίσιντα, στις 16 Ιουλίου, ο Χαϊγκιούντα δήλωσε ότι οι εταιρείες Mitsui και Mitsubishi, οι οποίες κατέχουν το 12,5% και το 10% των μετοχών της Sakhalin Energy, αντίστοιχα, θα πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στο έργο.
Το 8,8% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας προέρχεται από την Ρωσία, με το 8% να προέρχεται από το έργο Sakhalin-2.