ΑΘΗΝΑ
14:21
|
13.08.2022
Πλατιά η ατζέντα θεμάτων στη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας η συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας επί τάπητος σημαντικές πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία, την πρόσφατη συμφωνία για τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών ρωσο-τουρκικών σχέσεων καθώς και τα σχέδια του τουρκικού στρατού για κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια Συρία.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Russian President Vladimir Putin are seen shaking hands in Sochi

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών προηγήθηκαν δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταστεί εφικτή η υπογραφή μίας συμφωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, δηλώνοντας:

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών».

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές περίπου 22 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνοντας:

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό».

«Ευγνώμονες στην Τουρκία να είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες…»

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στον ρόλο της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντησή του με τον Πούτιν θα ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική «σελίδα» στις διμερείς σχέσεις. Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού. Υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» παρά την αντίθεση Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, και άλλων δυνάμεων.

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Η σημερινή είναι η δεύτερη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας από τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Τις πταίει» για τις παρακολουθήσεις; Πάντα οι «παθολογίες», ουδέποτε η κυβέρνηση

Ένταλμα έρευνας Τραμπ: Τι βρήκαν οι πράκτορες του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο;

Και επίσημο «ευχαριστώ» από την Ταϊβάν προς τις ΗΠΑ

Το «αντάρτικο» της Αγιούσο για το ρεύμα υπονομεύει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα