ΑΘΗΝΑ
20:59
|
23.04.2024
Ο Γκουτέρες «είναι υποχρεωμένος να κάνει την χώρα υποδοχής να συμπεριφέρεται αξιοπρεπώς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική κυβέρνηση έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα την παραμέληση των ευθυνών των Ηνωμένων Πολιτειών ως η χώρα που φιλοξενεί την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «Η Ρωσία δεν μπορεί να μην εκπροσωπείται στον ΟΗΕ και οι δυτικές χώρες δεν επιτρέπεται να αποφασίζουν για αυτά τα ζητήματα».

«Όσο για το επίπεδο της παρουσίας μας εκεί, είτε θα είναι μια αντιπροσωπεία από την Μόσχα είτε, όπως είπατε, οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας θα απαγορεύσουν την άφιξη της αντιπροσωπείας μας στο πνεύμα της ελευθερίας τους, θα δούμε», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η χώρα που φιλοξενεί την έδρα [του οργανισμού], έχουν νομική υποχρέωση προς τον ΟΗΕ και προς όλα τα μέλη να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΟΗΕ να μπορεί κανονικά, άνετα να συμμετέχει στο έργο οποιωνδήποτε οργάνων του οργανισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, αποφεύγουν αυτήν την υποχρέωση. Έτσι έστειλα πρόσφατα μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος με την σειρά του είναι υποχρεωμένος να κάνει την χώρα υποδοχής να συμπεριφέρεται αξιοπρεπώς», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας υπενθύμισε επίσης ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ΟΗΕ και των ΗΠΑ σχετικά με την φιλοξενία της έδρας του οργανισμού συνεπάγεται το δικαίωμα του Γενικού Γραμματέα να ξεκινήσει διαιτησία εάν η Ουάσινγκτον παραβιάσει τα καθήκοντά της.

«Σε αυτό το στάδιο, για κάποιο λόγο, ο Γενικός Γραμματέας δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα εδώ και αρκετά χρόνια», επεσήμανε ο Λαβρόφ. «Του υπενθυμίζουμε ότι το έχει και δεν πρέπει απλώς να βρίσκεται στην τσέπη του, αλλά να χρησιμοποιείται ενεργά».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία ξεκίνησε να υπενθυμίζει στον Γενικό Γραμματέα αυτό το δικαίωμα όταν η κυβέρνηση Ομπάμα τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της στον Λευκό Οίκο κατέσχεσε παράνομα περιουσιακά στοιχεία διπλωματικών αποστολών από την Ρωσία.

«Ας ελπίσουμε ότι τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και για την φήμη τους στη διεθνή σκηνή είναι σημαντικό να αποφύγουμε την εντύπωση ότι φοβούνται τις συζητήσεις, ότι προσπαθούν να κόψουν τους διαύλους συζήτησης σε διαφωνίες, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις χωρών των οποίων οι θέσεις έρχονται σε αντίθεση με τις αμερικανικές», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα