ΑΘΗΝΑ
09:25
|
26.04.2024
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, η καθυστέρηση της εκταμίευσης 8 δις. ευρώ από την ΕΕ είναι «είτε έγκλημα είτε λάθος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του χθες το βράδυ κατήγγειλε την «τεχνητή» καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αποστολή 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται είτε για «έγκλημα» είτε για «λάθος».  

«Κάθε μέρα και με διάφορους τρόπους, υπενθυμίζω σε ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι Ουκρανοί συνταξιούχοι, οι εκτοπισμένοι μας, οι δάσκαλοί μας και άλλοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τις πληρωμές του προϋπολογισμού δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι της αναποφασιστικότητας ή της γραφειοκρατίας τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.

«Μια τέτοια τεχνητή καθυστέρηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς το κράτος μας είναι είτε έγκλημα είτε λάθος και είναι δύσκολο να πούμε ποιο είναι χειρότερο σε τέτοιες συνθήκες ενός πολέμου πλήρους κλίμακας», πρόσθεσε. «Δεν θέλω να κατονομάσω την ευρωπαϊκή χώρα που το επιβραδύνει τώρα. Ας πιστέψουμε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι λάθος και ότι θα διορθωθεί».

Τον Μάιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να παράσχουν έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στο Κίεβο. Όμως μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταφέρει να εκταμιεύσει μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Σκοπεύουμε να υποβάλουμε πρόταση σχετικά με το υπολοιπόμενο ποσό το συντομότερο δυνατό», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα».

«Για να μπορέσουμε να παράσχουμε αυτά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να βρούμε επαρκείς εγγυήσεις εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι να εργαστούμε με εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα