ΑΘΗΝΑ
02:23
|
08.05.2024
Το σχέδιο της συμφωνίας είναι πάνω στο τραπέζι.ΗΠΑ και Ιράν παζαρεύουν κρίσιμες λεπτομέρειες και όχι μία νέα συνθήκη λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πιθανότητα διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη με «ρητή δέσμευση» των ΗΠΑ πως δεν θα υποχωρήσουν ξανά, όπως είχε γίνει επί Τραμπ τον Μάιο του 2018, αναφέρθηκε απόψε Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο ανώτερος διπλωματικός δήλωσε πως τις τελευταίες δύο μέρες έχει σημειωθεί πρόοδος συμπεριλαμβανόμενων εγγυήσεων «πως οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία αθετώντας το λόγο τους στο μέλλον».

Εικόνα

Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε πώς μπορεί να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που στελέχη των Ρεπουμπλικάνων έχουν δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν ξανά από μία τέτοια συμφωνία σε περίπτωση που εκλεγεί στις εκλογές του 2024 Πρόεδρος από το κόμμα τους.

Οι Ιρανοί από τη μεριά τους φέρεται πως έχουν αποσύρει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πρότερο αίτημά τους να αρθούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» από τη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο πως το ζήτημα θα συζητηθεί «εν ευθέτω χρόνω στο μέλλον».

Ανοικτό, από την άλλη, είναι το ζήτημα της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων που ζητά το Ιράν εδώ και χρόνια όπως και «δύο ζητήματα» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που δεν είχαν τεθεί ως τον περασμένο Μάρτιο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις και αφορούν το προηγμένο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

A partial view of the Israeli Dimona nuclear power plant. (AFP)

Ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης ξεκαθάρισε πάντως πως όσοι βρίσκονται από τα μέσα της βδομάδας στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη δεν διαπραγματεύονται μία νέα συμφωνία αλλά «τελειοποιούν το κείμενο ενός ήδη έτοιμου σχεδίου συμφωνίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα