ΑΘΗΝΑ
14:22
|
13.08.2022
Οι Φιλιππίνες «περιμένουν από τις μεγάλες δυνάμεις να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα νερά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε σήμερα τις Φιλιππίνες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις υπερασπιστούν εάν δεχθούν επίθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Μανίλα, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε το 70ετές αμυντικό σύμφωνο των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες είναι «σιδερένιο». «Μια ένοπλη επίθεση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, των δημόσιων σκαφών και αεροσκαφών θα ενεργοποιήσει τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Οι Φιλιππίνες είναι ένας αναντικατάστατος φίλος, εταίρος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Ο Μάρκος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι το ταξίδι «δεν αύξησε την ένταση» μιας κατάστασης που ήταν ήδη ασταθής. «Βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό, αλλά έχουμε συνηθίσει κάπως την ιδέα», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ενρίκε Μανάλο, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι σημαντικός σύμμαχος, αλλά όσον αφορά την Ταϊβάν είπε στον Μπλίνκεν ότι οι Φιλιππίνες «περιμένουν από τις μεγάλες δυνάμεις να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα νερά». «Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μανάλο ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσκάλεσε τον Μάρκος στην Ουάσινγκτον και οι δύο πλευρές εργάζονται για την εύρεση κατάλληλης ημερομηνίας.

Ο Μάρκος δεν έχει επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μια δεκαετία, έχοντας αγνοήσει την απόφαση δικαστηρίου της Χαβάης, το οποίο το 1995 διέταξε την οικογένεια Μάρκος να επιστρέψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια χαμένου κρατικού πλούτου σε θύματα κρατικών καταχρήσεων υπό την κυριαρχία του πατέρα του. Ο Μάρκος Τζούνιορ και η μητέρα του, Ιμέλντα, αντιμετωπίζουν επίσης πρόστιμο 353 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανίλα δήλωσε ότι οι αρχηγοί κρατών έχουν διπλωματική ασυλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σε περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, προειδοποιεί η Μόσχα

Άρτα: «Μετάνιωσα, ζητώ συγγνώμη»

Πέθανε ο γλύπτης Κώστας Ρόθος

«Τις πταίει» για τις παρακολουθήσεις; Πάντα οι «παθολογίες», ουδέποτε η κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα