ΑΘΗΝΑ
11:50
|
05.10.2022
Για ξεκάθαρο «κυνήγι μαγισσών» κατηγορεί η οργάνωση Smug την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία από τις πιο δραστήριες οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ουγκάντα κηρύχθηκε παράνομη και διατάχθηκε η άμεση διάλυσή της από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας. Πρόκειται για την οργάνωση «Σεξουαλικές Μειονότητες της Ουγκάντας» (Smug), η οποία έλαβε εντολή να κλείσει με «άμεση ισχύ» λόγω παρατυπιών στον τρόπο εγγραφής της στις αρμόδιες αρχές.

Τα μέλη της Smug καταδικάζουν την κυβερνητική εντολή και υποστηρίζουν προς πρόκειται για ξεκάθαρο «κυνήγι μαγισσών» κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ουγκάντα. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων που ήδη βρίσκονται υπό διωγμό στη συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής. Οι σχέσεις ομόφυλων ατόμων είναι παράνομες στην Ουγκάντα και συγκεκριμένες μορφές ομοφυλοφιλίας τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Από το 2017 έως το 2020 ασκήθηκαν διώξεις για «αφύσικες πράξεις» σε 194 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας. Ανάμεσα στις πράξεις που μπορούν αν οδηγήσουν ένα ομόφυλο ζευγάρι στη φυλακή είναι και το άγγιγμα δημοσίως. Άτομα που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά να κάνουν ομοφυλοφιλικό έρωτα και δεν διαπράττουν βεβαρημένη ομοφυλοφιλία τιμωρούνται με κάθειρξη έως 14 έτη στην Ουγκάντα.

«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο κυνήγι μαγισσών, το οποίο έχει τις ρίζες του στη συστημική ομοφοβία και τροφοδοτείται από κινήματα κατά των ομοφυλόφιλων και της ισότητας των φύλων», δήλωσε ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής και διευθυντής της οργάνωσης Smug, Φρανκ Μουγκίσα. Πρόσθεσε ότι στόχος των αρχών είναι η εξαφάνιση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο σύνολό της.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, εξήγησαν ότι το κλείσιμο της Smug, η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2004, οφείλεται στο γεγονός ότι η οργάνωση δεν κατέγραψε το όνομά της στον κατάλογο του Εθνικού Γραφείου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Με το ίδιο «παραθυράκι» η κυβέρνηση κήρυξε παράνομες πέρυσι δεκάδες άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι , ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1986, δεν κρύβει τις ομοφοβικές του απόψεις και μάλιστα το 2016 σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN είχε αποκαλέσει τους ομοφυλόφιλους «αηδιαστικούς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Κουκάκη κατά της Intellexa

«Τα βρήκαν» στην Ε.Ε. για το 8ο πακέτο κυρώσεων

Επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά στο Ομάν

«Ζητάς βοήθεια από τις ΗΠΑ» είπε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα