Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην οποία επιχείρησε να διασαφηνίσει την θέση της Κίνας όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, καταδικάζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ και καλώντας όλες τις υπόλοιπες χώρες να σταθούν ενωμένες και «να μην επιτρέψουν στον ανθρώπινο πολιτισμό να οπισθοδρομήσει». Παράλληλα, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως ο κινεζικός στρατός θα διεξάγει από τώρα και στο εξής «τακτικές» στρατιωτικές ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν.
«Θα ήθελα να εξηγήσω την θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αμερικανική πλευρά μόλις διέδωσε πολλές ψευδείς πληροφορίες και αναληθή λόγια σχετικά με αυτό το θέμα, είναι ακόμη πιο απαραίτητο για εμάς να διευκρινίσουμε τα γεγονότα και να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αγνοώντας την αποφασιστική αντίθεση της Κίνας και τα επανειλημμένα διαβήματα, πραγματοποίησε μια κατάφωρη επίσκεψη στην κινεζική περιοχή της Ταϊβάν, με την πραγματική συνενοχή και διευκόλυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αυτή η οπισθοδρομική πράξη παραβίασε σοβαρά την κυριαρχία της Κίνας, παρενέβη έντονα στις εσωτερικές της υποθέσεις, παραβίασε κατάφορα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η αμερικανική πλευρά και υπονόμευσε σοβαρά την ειρήνη και την σταθερότητα κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν, σημείωσε ο Γουάνγκ.
«Είναι φυσικό η Κίνα να απαντήσει αποφασιστικά», πρόσθεσε. «Η θέση μας είναι έννομη, λογική και νόμιμη. Τα μέτρα μας είναι αποφασιστικά, ισχυρά και αναλογικά. Οι στρατιωτικές μας ασκήσεις είναι ανοικτές, διαφανής και επαγγελματικές, σε συμφωνία με το εσωτερικό μας δίκαιο, το διεθνές δίκαιο και την κοινή διεθνή πρακτική, με στόχο να προειδοποιήσουμε αυτούς τους δράστες και να πειθαρχήσουμε τις δυνάμεις ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’».
«Θα διαφυλάξουμε σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, θα αποτρέψουμε αποφασιστικά τις ΗΠΑ από το να ‘χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα’ και θα γκρεμίσουμε αποφασιστικά την ψευδαίσθηση των αρχών της Ταϊβάν να επιδιώξουν ανεξαρτησία βασιζόμενες στην υποστήριξη των ΗΠΑ».
«Παράλληλα, υποστηρίζουμε επίσης το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, ειδικά τον κανόνα της μη παρέμβασης, τον πιο σημαντικό διεθνή κανόνα όπως ορίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», υποστήριξε.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας τόνισε ότι εάν η αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών αγνοηθεί ή εγκαταλειφθεί, ο κόσμος θα συρθεί πίσω στο νόμο της ζούγκλας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν ακόμη πιο αδίστακτες στο να εκφοβίζουν άλλες χώρες, ιδιαίτερα μικρές και μεσαίες χώρες, από την λεγόμενη «θέση ισχύος» τους.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβούν τέτοια πράγματα και όλες οι άλλες χώρες θα πρέπει να σταθούν ενωμένες για να σταματήσουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και να μην επιτρέψουν στον ανθρώπινο πολιτισμό να οπισθοδρομήσει», ανέφερε χαρακτηρηστικά.
Όπως ισχυρίστηκε ο Γουάνγκ, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότερες από 100 χώρες έχουν δημοσίως ορθώσει το ανάστημά τους και έχουν επαναβεβαιώσει την σταθερή προσήλωσή τους στην πολιτική της μίας Κίνας και την κατανόηση και την υποστήριξή τους για τη νόμιμη θέση της Κίνας.
Σημειώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε σαφώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός δήλωσε ότι ο πυρήνας του ψηφίσματος είναι η αρχή της μίας Κίνας, η οποία δηλώνει ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα, της οποίας η Ταϊβάν αποτελεί μέρος. Αυτή είναι η φωνή της δικαιοσύνης από την διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε.
Αποκαλώντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να «χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα» απλώς μια φαντασίωση, ο Γουάνγκ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να σταματήσει την ιστορική τάση της επιστροφής της Ταϊβάν στην πατρίδα ούτε την ιστορική διαδικασία της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους.
Το τέχνασμα των δυνάμεων της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» να «επιδιώξουν ανεξαρτησία βασιζόμενοι στην υποστήριξη των ΗΠΑ» δεν είναι παρά μια φαντασίωση και θα καταλήξει σε αδιέξοδο, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι «η θηλιά γύρω από το λαιμό τους θα γίνει πιο σφιχτή».
Απαντώντας στη δικαιολογία των ΗΠΑ για μια προηγούμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν από έναν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψη του Νιουτ Γκίνγκριχ στην Ταϊβάν ένα «σοβαρό λάθος», στο οποίο η κινεζική κυβέρνηση αντιτάχθηκε σθεναρά εκείνη την εποχή.
Ο Γουάνγκ υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα δικαίωμα και δεν είναι σε θέση να κάνουν ξανά το ίδιο λάθος και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λάθη του παρελθόντος ως δικαιολογίες για να τα επαναλάβουν σήμερα, και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επαναλάβουν όλα τα παραπτώματά τους και τα βρώμικα κόλπα στην ιστορία τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Κίνα έχει αλλάξει το status quo κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν «φήμη και συκοφαντία», καθώς «Η Ταϊβάν δεν υπήρξε ποτέ χώρα. Υπάρχει μόνο μία Κίνα και οι δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν ανήκουν σε μία χώρα. Αυτό ήταν το status quo της Ταϊβάν από την αρχαιότητα».
Σχολιάζοντας αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την στρατιωτική τους ανάπτυξη στην περιοχή, ο Γουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμείνουν σε μεγάλη επαγρύπνηση.
«Είναι ένα παλιό τέχνασμα της αμερικανικής πλευράς να υποδαυλίζει πρώτα τα προβλήματα και στη συνέχεια να τα εκμεταλλεύεται για να επιτύχει τους δικούς της στόχους», ανέφερε χαρακτηρηστικά, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα λειτουργήσουν μπροστά στην Κίνα και η κινεζική πλευρά προειδοποιεί σοβαρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ενεργήσουν απερίσκεπτα και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη κρίση.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση, ο κινεζικός στρατός θα διεξάγει από τώρα και στο εξής «τακτικές» στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν.
Η «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που βρίσκεται ανάμεσα στο νησί και την ηπειρωτική Κίνα, είναι μια ανεπίσημη γραμμή ελέγχου που συνήθως δεν διασχίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία εκατέρωθεν.
Σύμφωνα με τον σχολιαστή της κρατικής τηλεόρασης, η «διάμεση γραμμή» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ νομικά και είναι μια «νοητή» γραμμή που καταρτίστηκε από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πολεμικές τους απαιτήσεις τον προηγούμενο αιώνα.