ΑΘΗΝΑ
01:30
|
18.11.2024
Η νέα στρατηγική των Γάλλων στην απέλπιδα προσπάθειά τους να σώσουν το θηλαστικό και να το οδηγήσουν πίσω στη θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γαλλικές αρχές με τη βοήθεια επιστημονικών ομάδων συνεχίζουν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση μιας φάλαινας μπελούγκα, η οποία έχασε τον προσανατολισμό της και παραμένει παγιδευμένη στα νερά του ποταμού Σηκουάνα. Η νέα στρατηγική που σκέφτηκαν οι Γάλλοι είναι η χορήγηση ενός κοκτέιλ βιταμινών ώστε το θηλαστικό να ανακτήσει τις δυνάμεις και την ενέργεια που χρειάζεται για να το οδηγήσουν πίσω στην ασφάλεια της θάλασσας.

Η εμφανώς εξουθενωμένη και ταλαιπωρημένη φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε από τις αρμόδιες αρχές την περασμένη Τρίτη στα νερά του Σηκουάνα, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων βόρεια του Παρισιού, που βρέχεται από τον εν λόγω ποταμό. Οι πολλές προσπάθειες των επιστημόνων να ενθαρρύνουν το θηλαστικό να κολυμπήσει προς τη θάλασσα δεν έχουν αποδώσει και η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του είναι μεγάλη.

«Δείχνει αρκετά αδυνατισμένη και φαίνεται να έχει μεγάλη δυσκολία να καταναλώσει την τροφή που της παρέχουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, μέλος της ομάδας για τη διάσωση της φάλαινας. Οι γαλλικές αρχές ελπίζουν ότι η φάλαινα με τις βιταμίνες θα βρει ξανά την όρεξή της και ίσως καταφέρει να διανύσει την απόσταση των 160 χιλιομέτρων που τη χωρίζει από τη Θάλασσα της Μάγχης.

Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται από τις γαλλικές αρχές είναι η πλήρης απομάκρυνση της φάλαινας από το ποτάμι, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το θηλαστικό θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να επιβιώσει από ένα ακόμη πιο επικίνδυνο ταξίδι. Το Σάββατο οι επιστήμονες διέκριναν κάποια μικρά στίγματα στο δέρμα της φάλαινας. Δεν είναι ωστόσο, σαφές αν αυτά έχουν προκληθεί ως αντίδραση του θηλαστικού στα γλυκά νερά του Σηκουάνα ή ένα πρόκειται για ένδειξη επιδείνωσης της υγείας του.

Σε οπτικό υλικό από drone φαίνεται η μπελούγκα να αναδύεται περιστασιακά στην επιφάνεια και να κολυμπά νωχελικά.

Παραμένει άγνωστο γιατί η συγκεκριμένη φάλαινα απομακρύνθηκε τόσο μακριά από το φυσικό της περιβάλλον — συναντάται συνήθως σε αρκτικά και υποαρκτικά νερά, καθώς και στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου, στο Κεμπέκ του Καναδά — και έφθασε πλέον δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εκβολές του Σηκουάνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια φάλαινα μπελούγκα είχε εντοπιστεί στον ποταμό Τάμεση, κοντά στο Γκρέιβσεντ της Αγγλίας. Κατάφερε, όμως, να επιστρέψει στη θάλασσα, ύστερα από τρεις μήνες, σύμφωνα το BBC.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, μια βαριά άρρωστη όρκα είχε χωριστεί από το κοπάδι της και κολύμπησε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εκβολές του Σηκουάνα. Οι προσπάθειες που έγιναν για να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα απέτυχαν και η φάλαινα πέθανε από φυσικά αίτια. Έναν μήνα αργότερα, είχε εντοπιστεί επίσης στον Σηκουάνα μια ρυγχοφάλαινα μήκους 10 μέτρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες: Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στο πέρασμά του ο υπερτυφώνας Μαν-γι

Καιρός: Βελτιωμένη εικόνα μετά την υποχώρηση της κακοκαιρίας «Alexandros»

Το φεγγάρι του κάστορα και η βροχή μετεωριτών θα φωτίσουν τον ουρανό του Σαββατοκύριακου

Το φορτηγό διαστημόπλοιο Tianzhou-8 της Κίνας φτάνει στο διαστημικό σταθμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα