ΑΘΗΝΑ
04:35
|
30.09.2022
Σε απολογία αναγκάστηκε ο Γάλλος επιστήμονας, Ετιέν Κλάιν, για ένα απλό «τρολάρισμα» στο Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλο και πιο συχνά πλέον ο κόσμος του Twitter αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει ούτε χιούμορ, ούτε φαντασία. Αυτό διαπίστωσε εκ των υστέρων ένας εκ των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων στη Γαλλία, ο οποίος αναγκάστηκε σε δημόσια απολογία για την  ανάρτηση φωτογραφίας ενός κομματιού τσορίθο (chorizo) – ισπανικό αλλαντικό – λέγοντας πως είναι η εικόνα ενός μακρινού αστεριού, η οποία ελήφθη από το τηλεσκόπιο James Webb.

Ο διακεκριμένος φυσικός και διευθυντής στην Επιτροπή Εναλλακτικών Ενεργειών και Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας, Ετιέν Κλάιν, ανήρτησε την εικόνα του αλλαντικού στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, γράφοντας: «Φωτογραφία του Proxima Centauri, του κοντινότερου αστεριού στον Ήλιο, εντοπίζεται 4,2 έτη φωτός μακριά από μας. Τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι λεπτομέρειες…. ένας νέος κόσμος ξετυλίγεται». 

Η ανάρτησή του αναπαράχθηκε, έλαβε πολλά σχόλια και οι περισσότεροι την πίστεψαν. Τελικά αποδείχθηκε ότι γελάστηκαν. Ο Γάλλος παραδέχθηκε πως η εικόνα ήταν, στην πραγματικότητα, ένα κοντινό πλάνο ενός κομματιού chorizo σε μαύρο φόντο. 

«Λοιπόν, όταν είναι ώρα για κοκτέιλ, οι γνωστικές προκαταλήψεις φαίνεται να βρίσκουν πολλά για να απολαύσουν. Προσοχή. Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο που σχετίζεται με τα ισπανικά αλλαντικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη», σχολίασε αλλά το «τρολάρισμά» του δεν άρεσε και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. «Με αφορμή ορισμένα σχόλια, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη εικόνα του Proxima Centauri ήταν ένα αστείο. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα επιχειρήματα από θέσεις εξουσίας όσο και με την αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων».

Ο Ετιέν Κλάιν διευκρίνισε πως πρόθεσή του ήταν απλώς να εγείρει την προσοχή «σχετικά με εικόνες που μιλούν για τον εαυτό τους». Προσπάθησε τελικά να κατευνάσει τα πνεύματα με μία φωτογραφία από τον γαλαξία Cartwheel, διαβεβαιώνοντας πως είναι αληθινή και όχι πλάκα. 

«Έμεινα έκπληκτος από τη διάσταση που έλαβε η ανάρτηση: νόμιζα ότι ο κόσμος θα καταλάβαινε αμέσως ότι η εικόνα ήταν fake», εξήγησε ο Γάλλος επιστήμονας μιλώντας στο δίκτυο The Objective, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Και όταν είδα ότι τον ενθουσιασμό ενός γνωστού δημοσιογράφου του δικτύου BFMTV, του είπα ότι ήταν απλά ένα αστείο. Ευτυχώς δεν παρεξηγήθηκε και κατάλαβε το χιούμορ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο, ο Ρόκυ Μπαλμπόα των αγωγών

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γερμανία «ενεργοποιεί» το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τους Nord Stream;

Χαστούκι για Όσκαρ

Η ελευθερία του Τύπου και το DNA της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα