ΑΘΗΝΑ
03:36
|
25.04.2024
Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που της έχουν επιβληθεί, η Ρωσία δε μπορεί να διεξάγει επιθεωρήσεις σε αμερικάνικο έδαφος, όπως ορίζει η συνθήκη New START.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προς το παρόν δεν θα επιτρέψει την επιθεώρηση των όπλων της βάσει της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Οι όροι επιθεώρησης που πρότεινε η Ουάσινγκτον δημιούργησαν «μονομερή πλεονεκτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ουσιαστικά στερούν από την Ρωσική Ομοσπονδία το δικαίωμα να διεξάγει επιθεωρήσεις σε αμερικανικό έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμμόρφωση με όλες τις διατάξεις της συνθήκης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Συνθήκη New START, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, καθώς και την ανάπτυξη χερσαίων και υποβρυχίων πυραύλων και βομβαρδιστικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί «γρήγορα» ένα πλαίσιο για την αντικατάσταση της συνθήκης, η οποία πρόκειται να λήξει το 2026, εάν η Μόσχα αποδείξει την προθυμία της να επαναλάβει τις εργασίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο η αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποσυρθεί από ξεχωριστές συνομιλίες με την Μόσχα για το θέμα της στρατηγικής σταθερότητας σχετικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία και πρέπει να αποφασίσει τι θέλει.

Την επόμενη ημέρα, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται για την διαπραγμάτευση μιας συνθήκης που θα αντικαθιστά την New START, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα