ΑΘΗΝΑ
07:05
|
26.04.2024
Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του καρτέλ των ναρκωτικών, άφησε πίσω του ένα εκατομμύριο νεκρούς και ενίσχυσε τις μαφίες, υποστήριξε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γκουστάβο Πέτρο, πρώην μαχητής των ανταρτών, ορκίστηκε ως ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας. Το πρώην μέλος της ένοπλης ομάδας M-19 έδωσε τον όρκο του στην Bolivar Plaza της Μπογκοτά το απόγευμα της Κυριακής, δεσμευόμενος να ενώσει την πολωμένη χώρα στον αγώνα κατά της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής και να επιτύχει ειρήνη με ομάδες ανταρτών και εγκληματικές συμμορίες.

Την ορκωμοσία του παρακολούθησαν περίπου 100.000 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού Βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ και εννέα προέδρων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

«Δεν θέλω δύο χώρες, όπως δεν θέλω δύο κοινωνίες  Θέλω μια ισχυρή, δίκαιη και ενωμένη Κολομβία», ανέφερε στην ομιλία του. «Οι προκλήσεις και οι δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε ως έθνος απαιτούν μια περίοδο ενότητας και συναίνεσης», πρόσθεσε.

Η πρώτη εντολή του Πέτρο ως προέδρου ήταν να φέρει ο στρατός το ξίφος του ήρωα της απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ για να εκτεθεί στην πλατεία.

Ο 62χρονος νέος πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 με πρώην μέλη των μαχητών των FARC.

Σε σχέση με τα καρτέλ και τις συμμορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα διεξαγάγει διάλογο και ενδεχομένως θα επιβάλει μειωμένες ποινές σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία, είπε ο Petro.

«Καλούμε όλους όσους είναι οπλισμένοι να αφήσουν τα όπλα τους στην ομίχλη του παρελθόντος και να δεχτούν τη συμφωνία με αντάλλαγμα την ειρήνη», είπε ο Πέτρο στο πλήθος που ζητωκραύγαζε συγκεντρωμένο κάτω από τον λαμπερό ήλιο των Άνδεων.

Ο νέος πρόεδρος ζήτησε επίσης μια νέα διεθνή στρατηγική για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, λέγοντας ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποτύχει. «Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει. Μέσα σε 40 χρόνια μετράει ένα εκατομμύριο νεκρούς Λατινοαμερικάνους και 70 χιλιάδες νεκρούς Βορειοαμερικανούς από υπερβολική δόση. Ενίσχυσε τις μαφίες και αποδυνάμωσε τα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους βασικούς άξονες των εξαγγελιών του νέου προέδρου βρέθηκε και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να καταπολεμηθεί διεθνώς, αλλά ειδικά από χώρες που εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου, ανέφερε, δεσμευόμενος ότι η Κολομβία θα μεταβεί σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα ή πετρέλαιο. Πρόσθεσε δε ότι θα σταματήσει η χορήγηση νέων αδειών για εξερεύνηση πετρελαίου και θα απαγορευτούν τα έργα fracking, παρόλο που η βιομηχανία πετρελαίου αποτελεί σχεδόν το 50% των νόμιμων εξαγωγών της χώρας.

Ο Πέτρο είπε επίσης ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της πείνας στη χώρα των 50 εκατομμυρίων, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει στα όρια της φτώχειας, ενώ δεσμεύτηκε για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών μέσω μιας φορολογικής μεταρρύθμισης που αποσκοπεί σε 10δισ. δολάρια ετησίως μέσα από την ενίσχυση της φορολογίας των πλουσίων και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων.

Η νέα αντιπρόεδρος Φράνσια Μάρκες, περιβαλλοντική ακτιβίστρια και πρώην οικονόμος, είναι η πρώτη Αφρο-Κολομβιανή γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα. Στην προεδρία συστρατεύται ο διεθνούς φήμης καθηγητής Χοσέ Αντόνιο Κάμπο, ως υπουργός Οικονομικών, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα διευθύνεται από τον επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της Κολομβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα