ΑΘΗΝΑ
06:12
|
27.04.2024
Τα χαμόγελα των δύο υπουργών καταγράφηκαν στην αρχή της συνάντησης. Στη συνέντευξη Τύπου βγήκαν οι αντιθέσεις με αφορμή τις πιέσεις Μπλίνκεν έναντι της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε τη νέα αφρικανική «περιοδεία» του στην Αφρική από το Γιοχάνεσμπουργκ κάνοντας κήρυγμα τάχα υπέρ αδυνάτων με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν «ξεεχνώντας» τις δεκάδες αιματηρές επεμβάσεις των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες (όπως αυτές π.χ. σε Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, Συρία, πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβία, Λατινική Αμερική, Αφρική κ.α.) και τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου, έβγαλε σήμερα αντιρωσικό κήρυγμα για τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία «σε διεθνές επίπεδο». Όπως είπε, εάν επιτραπεί στη Ρωσία να εκφοβίζει την Ουκρανία, να εισβάλει και να παίρνει το έδαφος άλλης χώρας, χωρίς να προβάλλουν άλλες χώρες αντίδραση και αντίθεση, τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες «όπου όλα επιτρέπονται» παντού στον κόσμο…

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του Ναλέντι Πάντορ, ο Μπλίνκεν είπε δίχως την παραμικρή αίσθηση αιδούς:

«Εάν επιτρέψουμε μία μεγάλη χώρα να τρομοκρατεί μία μικρότερη, να εισβάλει απλά και να παίρνει το έδαφός της, τότε θα επιτρέπονται τα πάντα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ «είναι σημαντικό να ορθώσει» κάποιος «ανάστημα» απέναντι στη Ρωσία γιατί η επίθεσή της στην Ουκρανία… «απειλεί τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς συστήματος».

Το «καρφί» της Νοτιοαφρικανής ΥΠΕΞ για το Ισραήλ

Η Νοτιοαφρικανή ομόλογός του τόνισε πως η χώρα της δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά πως θα πρέπει οι νόρμες του διεθνούς δικαίου να τηρούνται από «ΟΛΟΥΣ», κάνοντας έμμεσο πλην σαφή υπαινιγμό για τις εισβολές και επεμβάσεις των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες με κάθε λογής προσχήματα.  «Θα πρέπει να είμαστε εξίσου ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει στο λαό της Παλαιστίνης, όπως είμαστε και για ό,τι συμβαίνει στον λαό της Ουκρανίας» απάντησε με νόημα η Πάντορ.

Ο Μπλίνκεν εννοείται πως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Κίνα λέγοντας πως η απόφασή της να διακόψει την συνεργασία με τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής «τιμωρεί όλο τον κόσμο και ειδικά τον αναπτυσσόμενο και κυρίως την Αφρική».

Ενόψει των αυριανών προεδρικών εκλογών στην Κένυα, ο Μπλίνκεν αρκέστηκε να εκφράσει την προσδοκία των ΗΠΑ πως θα διεξαχθούν «ειρηνικά, ανοικτά, ελεύθερα, με διαφάνεια».

Μετά τη Νότια Αφρική, οι επόμενοι δύο σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν θα είναι ως τις 11 Αυγούστου το Κονγκό και η Ρουάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα