ΑΘΗΝΑ
04:34
|
19.04.2024
Εντείνονται οι ανησυχίες μετά τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου γύρω από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από αυτόν στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα λάβουν τέλος. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό» στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θέατρο από την Παρασκευή βομβαρδισμών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Oυκρανούς αντιμαχόμενους, που ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτούς, πρόσθεσε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που επλήγη από βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο, βρίσκεται «σε κανονική λειτουργία», ανέφερε, νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές από την τοπική διοίκηση της περιοχής.

«Έχουμε πληροφορίες από τον στρατό και τους εκπροσώπους της ρωσικής Rosatom, που βρίσκονται εδώ, ότι όλα λειτουργούν κανονικά», δήλωσε ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζια.

Ο Μπαλίτσκι είπε ότι η εγκατάσταση, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα