Νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να πυροδοτήσει η έξοδος στη Μεσόγειο του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου «Αμντούλ Χαμίτ Χαν» που αναμένεται να αποπλεύσει προς αναζήτηση υδρογονανθράκων, όπως έχει ανακοινωθεί, σήμερα το μεσημέρι, από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης.
Παρότι δεν έχει εκδοθεί navtex και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την πορεία του, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, χωρίς όμως να αποκλείεται και η επιλογή, μαζί με τα πλοία της συνοδείας του να επιλέξει να κινηθεί νότια της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων.
«Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανέναν σχεδιασμό ή ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται να βρεθεί προσωπικά στο λιμάνι για τον απόπλου του μήκους 238 μέτρων πλοίου.
Στην προκλητική ρητορική πλειοδότησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. και αύριο το πλοίο Αμπντουλχαμίντ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» δήλωσε, χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας άλλωστε τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις με αντικείμενο την εξέταση των σεναρίων αλλά και την επιχειρησιακή αντίδραση της χώρας μας επί του πεδίου, εφόσον το τουρκικό γεωτρύπανο και τα σκάφη της συνοδείας του επιλέξουν να κινηθούν εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή νότια των Δωδεκανήσων.