ΑΘΗΝΑ
06:49
|
16.11.2024
Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία έως και η καταπράσινη Ελβετία αντιμετωπίζουν δριμεία ξηρασία με δυσμενείς συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες και οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «καυτή ανάσα» του φετινού καλοκαιριού έχουν νιώσει στο πετσί τους δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι καθώς εδώ και μερικούς μήνες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία ζουν, κατά διαστήματα, σε θερμοκρασίες «φούρνου» με αποτέλεσμα την ανησυχητική αύξηση του φαινομένου της ξηρασίας και τις δραματικές επιπτώσεις της σε καλλιέργειες, ζώα και ανθρώπους.

Στη Γερμανία η Ένωση Γερμανών Αγροτών (DBV) ανακοίνωσε ότι φέτος οι σοδιές είναι κάτω του μέσου όρου λόγω ξηρασίας. Η συγκομιδή υπολογίζεται πως θα φθάσει τους 21 εκατ. τόνους, ποσότητα μικρότερη κατά 10 με 12% σε σχέση με την παραγωγή ως το 2020, δεδομένου ότι πλήττονται περιοχές με σημαντική παραγωγή όπως αυτές της βορειοανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την DBV, τον Ιούλιο, σχεδόν σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Η δε σημαντική μείωση της στάθμης των νερών του μεγάλου ποταμού Ρήνου έχει ήδη αναγκάσει πολλά εμπορικά ποταμόπλοια να περιορίσουν τα φορτία που μεταφέρουν στο 25% των δυνατοτήτων τους.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν πριν μία βδομάδα συγκρότησε μία «ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων» για να συντονίσει τις προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων της ιστορικής ξηρασίας που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα εξοικονόμησης νερού σχεδόν σε όλες τις 96 ηπειρωτικές περιφέρειες και διαμερίσματα της Γαλλίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Γαλλία πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν επισήμανε πως πλέον η ξηρασία συνιστά «καταστροφή» για τους Γάλλους αγρότες, για τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα αλλά και τις πλωτές συγκοινωνίες λόγω μείωσης της στάθμης του νερού μεγάλων ποταμών.

Σήμερα το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδιδε χαρακτηριστικά ότι οι οινοπαραγωγοί αναμένουν καλύτερη (από πέρσι που είχαν βαρύ χειμώνα) παραγωγή αλλά μικρότερη λόγω ξηρασίας…

Στην Ισπανία καταγράφεται η χειρότερη ξηρασία από το 1981 τροφοδοτώντας τις έντονες ανησυχίες για καταστροφή των καλλιεργειών. Στο φόντο αυτής της κατάστασης, οι ισπανικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές επέβαλαν μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης νερού καθώς τα αποθέματα νερού της ηπειρωτικής Ισπανίας είναι πλέον στο 40% της συνολικής χωρητικότητας ταμιευτήρων και φραγμάτων.

Η επιδείνωση της ξηρασίας οδήγησε σε μέτρα θέσπισης ορίων κατανάλωσης ανά άτομο σε κάθε σπίτι, της απαγόρευσης των ντους στις παραλίες, του γεμίσματος ιδιωτικών πισίνων, του πλυσίματος των αυτοκινήτων και  του ποτίσματος κήπων.

Ανάλογη κατάσταση διαδραματίζεται παράλληλα και στην Πορτογαλία.

Άσχημα είναι τα πράγματα και στη γειτονική Ιταλία που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Εκεί,  ήδη από τον Ιούλιο η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας ως συνέπεια των λιγοστών βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Η στάθμη των υδάτων του Πάδου που είναι ο μεγαλύτερος ιταλικός ποταμός έφτασε σε ιστορικά χαμηλά καθώς η ξηρασία συνεχίζεται. Η εξέλιξη χτυπά διάφορους κλάδους της ιταλικής οικονομίας, από τη γεωργία ως τους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση βροχοπτώσεων και αύξηση της ξηρασίας λόγω ζέστης έχει σημάνει συναγερμό ακόμη και στην Ελβετία όπου προ ημερών ο ελβετικός στρατός έστειλε ελικόπτερα για να μεταφέρουν δεξαμενές νερού από τις λίμνες στα βοσκοτόπια, για να μην πεθάνουν τα κοπάδια αγελάδων από τη δίψα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα