ΑΘΗΝΑ
06:55
|
19.04.2024
Ο Παρκ Τζιν συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του, ζητώντας την διαμεσολάβηση της Κίνας όσον αφορά την Βόρεια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Κίνας πραγματοποίησαν σήμερα συνομιλίες, καθώς η Σεούλ διερευνά τρόπους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα και την επανέναρξη των πολιτιστικών εξαγωγών στην Κίνα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Νότιας Κορέας, Παρκ Τζιν, έφτασε χθες στην ανατολική πόλη Τσινγκτάο για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην Κίνα ενός μέλους της κυβέρνησης του προέδρου Γιουν Σουκ-γιόλ.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν «ανεξάρτητες, απαλλαγμένες από εξωτερικά εμπόδια και επιρροές» και να σέβονται η μία τις σημαντικές ανησυχίες της άλλης. «Πρέπει να διατηρήσουμε μια θέση “win-win” για να προστατεύσουμε τις σταθερές και ομαλές αλυσίδες εφοδιασμού και τα βιομηχανικά δίκτυα και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου με βάση την ισότητα και τον σεβασμό», πρόσθεσε.

Ο Παρκ υποστήριξε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν κοινά συμφέροντα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις οικουμενικές αξίες και κανόνες. Ζήτησε επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας ώστε να πειστεί η Βόρεια Κορέα να επιλέξει τον διάλογο και όχι τις προκλήσεις, καθώς η κυβέρνηση Γιουν επιδιώκει να περιορίσει τις δοκιμές όπλων της χώρας και να επανεκκινήσει τις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης, οι οποίες έχουν σταματήσει από το 2019.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται υπό πρωτοφανείς απειλές», είπε στον Γουάνγκ κατά την έναρξη των συνομιλιών. «Με βάση τη συνεπή αρχή της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, θα απαντήσουμε αυστηρά στις προκλήσεις και θα κρατήσουμε πάντα ανοιχτή την πόρτα για διάλογο».

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα ήταν η ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών, καθώς και η επανεκκίνηση των εξαγωγών κορεατικών ταινιών και παιχνιδιών, τα οποία έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί εν μέσω εντάσεων για το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD που σταθμεύει στη Νότια Κορέα, δήλωσε ο Παρκ.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι το ισχυρό ραντάρ του THAAD θα μπορούσε να διερευνήσει τον εναέριο χώρο της και μείωσε το εμπόριο και τις πολιτιστικές εισαγωγές με τη Νότια Κορέα αφού η Σεούλ ανακοίνωσε την ανάπτυξη του συστήματος το 2016, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα