ΑΘΗΝΑ
14:04
|
08.05.2024
«Πιστεύουμε ότι η ελβετική ουδετερότητα έχει υποτιμηθεί από τότε που υιοθέτησε και τα επτά πακέτα παράνομων αντιρωσικών περιορισμών της ΕΕ»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατόπιν ουκρανικού αιτήματος, η Ελβετία είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει τα διπλωματικά συμφέροντα της Ουκρανίας στη Ρωσία, εάν η Μόσχα συμφωνήσει σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών, Πιερ-Αλέν Ελτσινγκέρ.

Όπως εξήγησε ο Ελτσινγκέρ, «η Ελβετία έχει προσφέρει ενεργά τις καλές της υπηρεσίες και στις δύο πλευρές». Αυτές περιλαμβάνουν, ειδικότερα, «τον ρόλο του οικοδεσπότη για διαπραγματεύσεις και συναντήσεις», καθώς και υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη για «πιθανές διαπραγματεύσεις».

«Η Ουκρανία θα ήθελε η Ελβετία να αναλάβει την εντολή μιας προστατευτικής δύναμης στη Ρωσία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε Ελτσινγκέρ. «Για να τεθεί σε ισχύ η εντολή», πρόσθεσε, «η Ρωσία πρέπει να δώσει την συγκατάθεσή της». Η «εντολή προστατευτικής δύναμης» θα επέτρεπε στην Ελβετία να εκπροσωπήσει τα διπλωματικά συμφέροντα της Ουκρανίας στη Ρωσία, επειδή δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελβετία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της Βέρνης να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Κιέβου στη Μόσχα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Από όσο γνωρίζει η πρεσβεία, η ρωσική πλευρά δεν έχει επαφές με τις επίσημες αρχές της Συνομοσπονδίας για το θέμα αυτό».

«Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις διαμεσολάβησης στις συνομιλίες με την Ουκρανία από χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αντιρωσικές κυρώσεις», τόνισε η υπηρεσία Τύπου της πρεσβείας.

«Πιστεύουμε ότι η ελβετική ουδετερότητα έχει υποτιμηθεί σε κάποιο βαθμό, από τότε που η Συνομοσπονδία υιοθέτησε και τα επτά πακέτα παράνομων αντιρωσικών περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνοντας στην πραγματικότητα το μέρος ενός από τα μέρη της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Η ρωσική πρεσβεία υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας την 5η Μαρτίου 2022 έβαλε την Ελβετία σε μια λίστα μη φιλικών χωρών μαζί με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένες άλλες χώρες. «Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την άποψή μας, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την διαμεσολάβηση της Βέρνης», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της πρεσβείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Μόσχα: Τα γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα