ΑΘΗΝΑ
21:45
|
21.09.2024
Ανησυχία για το νέο ιό που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι μεταδίδεται από θηλαστικά ζώα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες παρακολουθούν έναν νέο ιό που προέρχεται από ζώα στην ανατολική Κίνα ο οποίος έχει μολύνει, μέχρι στιγμής, δεκάδες ανθρώπους.

Ο νέος ιός Langya henipavirus (LayV) βρέθηκε σε 35 ασθενείς στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν. Πολλοί είχαν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση και βήχα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι προσβλήθηκαν από τον ιό μέσα από την επαφή με ζώα. Δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, στοιχεία ότι ο ιός LayV μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ερευνητές έκαναν τεστ σε άγρια ​​ζώα και βρήκαν το RNA του ιού σε πολλά μικρά θηλαστικά που ονομάζονται μυγαλή. Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Στα κρούσματα, ο ιός προκάλεσε συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, κόπωση, εμετό απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν πυρετό, είπαν οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τα 35 άτομα, υποδηλώνοντας ότι «ο ιός ήταν η αιτία της εμπύρετης ασθένειας». Για την ώρα, δεν υπάρχουν θάνατοι λόγω της νέας ασθένειας.

Η σχετική μελέτη για τον ιό με τίτλο «A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China» δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο New England Journal of Medicine.

Ο καθηγητής Wang Linfa της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε στο Global Times ότι τα κρούσματα «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» και μέχρι στιγμής «δεν χρειάζεται πανικός».

Ο ιός LayV είναι ένας τύπος ιού henipa, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών που μπορούν να μεταπηδήσουν από τα ζώα στον άνθρωπο.

Οι ζωονοσογόνοι ιοί είναι πολύ συνηθισμένοι, αλλά έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή από την έναρξη της πανδημίας του Covid.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τρεις στις τέσσερις νέες ή αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους προέρχονται από ζώα.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ο κόσμος θα δει περισσότερες τέτοιες ασθένειες με αυξημένη εκμετάλλευση της άγριας ζωής και την κλιματική αλλαγή.

Ορισμένοι ζωονοσογόνοι ιοί μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόροι για τον άνθρωπο. Αυτά περιλαμβάνουν τον ιό Nipah που έχει περιοδικά ξεσπάσματα μεταξύ ζώων και ανθρώπων στην Ασία, και τον ιό Hendra που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άλογα στην Αυστραλία.

Άλλοι σχετικοί ιοί henipa έχουν επίσης βρεθεί σε γρίλιες, καθώς και σε νυχτερίδες και τρωκτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα