ΑΘΗΝΑ
20:45
|
24.04.2024
Να ανοίξει τα σύνορα μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας, όπως και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδιώκει ο νέος πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα, που διακόπηκαν από το 2015 όταν κυβερνούσε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018).

«Εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των σχέσεων, η οποία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει το άνοιγμα των συνόρων (…) τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει επαφές με την άλλη κυβέρνηση για να διεκπεραιώσει το άνοιγμα των συνόρων» δήλωσε ο Πέτρο.

Σχετικά με τις φήμες για πιθανή επίσκεψη του Νικολάς Μαδούρο στην Κολομβία, ο πρόεδρος Πέτρο είπε «όχι».

Από την πλευρά της, η Βενεζουέλα θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη γειτονική Κολομβία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεθ, μετά από χρόνια συγκρουσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι έλαβε οδηγίες από τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Άμυνας της Κολομβίας, Ιβάν Βελάσκεθ, προκειμένου να «αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις», σύμφωνα με τον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Βενεζουέλας στο Twitter.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία επιδιόρθωσης των διπλωματικών σχέσεων, αφού το Καράκας τις διέκοψε πλήρως το 2019, μετά από μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ προσπάθεια της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα από την Κολομβία, την οποία το Καράκας θεώρησε ως επιθετικότητα από την Μπογκοτά.

«Πρέπει να αποκατασταθούν οι εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, οικογενειακές, ακόμη και στρατιωτικές σχέσεις. Είναι επιτροπές που ήδη υπήρχαν· τώρα πρέπει να τις ξαναχτίσουμε ώστε να δρομολογηθεί η όλη διαδικασία», επιβεβαίωσε ο Γκουστάβο Πέτρο, ο νέος Κολομβιανός πρόεδρος.

Ο Πέτρο είπε ότι μόλις ξεπεραστούν τα θεμελιώδη ζητήματα, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αναθεώρηση της εταιρείας Monómeros Colombo Venezolanos, η οποία βρισκόταν στα χέρια της αντιπολίτευσης και του Χουάν Γκουαϊδό, χάρη στην κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε (2018 -2022).

«Με το πιο σημαντικό εμπόδιο να ξεπεραστεί, υπάρχουν πιο περίπλοκα ζητήματα, για παράδειγμα, η Monómeros Colombo Venezolanos, όπου κατασκευάζονται τα λιπάσματα, είναι μια επηρεασμένη εταιρεία σχεδόν χρεοκοπημένη και πρέπει να δούμε τεχνικά πώς μπορεί να επανεκκινηθεί και πρέπει να δούμε τη νομική μορφή, πρέπει να δούμε το σύστημα κυρώσεων που είναι ακόμα σε ισχύ, κλπ., αυτό δεν είναι τόσο εύκολο», δήλωσε ο Πέτρο.

Στις 28 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας και η Βενεζουέλα ανακοίνωσαν ότι θα διορίσουν πρεσβευτές στις πρωτεύουσες των δύο χωρών μετά από χρόνια χωρίς διπλωματικές σχέσεις και θα εργαστούν για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Πέτρο ανακοίνωσε ότι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ανοίξουν ξανά να σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας.

Η Κολομβία και η Βενεζουέλα μοιράζονται χερσαία σύνορα μήκους 2.219 χιλιομέτρων με δεκάδες παράτυπες διελεύσεις και δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων και τροφίμων, καθώς και διακίνηση ναρκωτικών. Προηγουμένως, αξιωματούχοι της Κολομβίας και της Βενεζουέλας είχαν ανταλλάξει ευθύνες για την έλλειψη ασφάλειας.

Ο νεοδιορισθείς αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ωστόσο, έχει ήδη ανακοινώσει την προθυμία του να αποκαταστήσει και να ομαλοποιήσει τις συνοριακές διελεύσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα