Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατήγγειλε σήμερα την επίσκεψη Λιθουανής αξιωματούχου στην Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα.
Η υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λιθουανίας, Άγκνε Βαϊτσιουκεβιτσιούτε, έφτασε στην Ταϊβάν με αντιπροσωπεία την 7η Αυγούστου για πενθήμερη επίσκεψη, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
«Η Κίνα καταδικάζει έντονα τις λιθουανικές αντικινεζικές δυνάμεις για την εσκεμμένη παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας και την κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ σε καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η αρχή της μίας Κίνας είναι ένας από τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων και το πολιτικό θεμέλιο για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας.
Το ανακοινωθέν για την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Λιθουανίας αναφέρει σαφώς ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λιθουανίας αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας και της Ταϊβάν ως αναπαλλοτρίωτο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λιθουανίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην συνάψει επίσημες σχέσεις και να μην προβεί σε επίσημες επαφές με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Γουάνγκ.
«Ωστόσο, η λιθουανική πλευρά αθετεί επανειλημμένα τις υποσχέσεις της, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της πίστης», δήλωσε ο Γουάνγκ, προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα προβεί σε σθεναρά αντίποινα για την φαύλη πρόκληση από την λιθουανική πλευρά.
«Προτρέπουμε τους αρμόδιους από την λιθουανική πλευρά να μην συνεχίσουν να λειτουργούν ως πιόνια της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ και των αντικινεζικών δυνάμεων, πόσο μάλλον να συνεχίσουν να προχωρούν σε λάθος δρόμο», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η Λετονία και η Εσθονία συντάχθηκαν σήμερα με την Λιθουανία εγκαταλείποντας το πλαίσιο συνεργασίας «16+1», που διαμορφώθηκε το 2012 ως πλατφόρμα για την σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ του Πεκίνου και 16 χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
«Η Λετονία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για εποικοδομητικές και ρεαλιστικές σχέσεις με την Κίνα τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρίγα. Η Εσθονία εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα δεν συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία από το 2021 και δεν υπήρξε συγκεκριμένο γεγονός που να πυροδότησε την απόφαση να αποχωρήσει επίσημα.
Η Λιθουανία, η οποία ενεπλάκη σε διαμάχη με την Κίνα αφού επέτρεψε στην Ταϊβάν να δημιουργήσει γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα, αποχώρησε από την ομάδα πέρυσι, λέγοντας ότι το πλαίσιο δεν τηρούσε τις υποσχέσεις του.