ΑΘΗΝΑ
18:19
|
25.04.2024
Η χώρα θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις εξορύξεις και να καταπολεμήσει το υψηλό εμπορικό της έλλειμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα θα δώσει προτεραιότητα στη διαφοροποίηση των εξαγωγών της ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις εξορύξεις και να καταπολεμήσει το υψηλό εμπορικό της έλλειμμα.

Η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Κυριακή, έχει ήδη προτείνει μια φορολογική μεταρρύθμιση που πρόκειται να συγκεντρώσει 25 τρισεκατομμύρια πέσος (5,65 δισεκατομμύρια ευρώ) για κοινωνικά προγράμματα το 2023, εν μέρει μέσω αυξημένων δασμών στις εξαγωγές πετρελαίου και άνθρακα, και υποστηρίζει ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για υδρογονάνθρακες. 

Ο Οκάμπο, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κολομβιανής Επιχειρηματικής Ένωσης, δήλωσε ανοιχτός σε αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά αρνήθηκε να τροποποιήσει το ποσό που ζητείται, το οποίο θα βοηθήσει επίσης στη μείωση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου 80 τρισεκατομμυρίων πέσος (18,1 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Κολομβία είχε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου ύψους σχεδόν 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, αυξημένο κατά 20,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ο κορυφαίος λόγος για ένα ευρύ έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διπλασιάστηκε πέρυσι στα 17,25 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί με το 5,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ φέτος.

«Το ζήτημα των εξαγωγών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση όσον αφορά την παραγωγική ανάπτυξη», δήλωσε ο Οκάμπο κατά την διάρκεια της παρουσίασής του στο συνέδριο. «Το εμπορικό έλλειμμα έχει επιδεινωθεί, είναι σοβαρό πρόβλημα», πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τον άνθρακα ως εξαγωγές και πρέπει να διαφοροποιηθούμε ριζικά, είναι μια σημαντική πρόκληση».

Οι εξαγωγές πετρελαίου και άνθρακα έφτασαν τα 15,12 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και αντιπροσώπευαν το 54,5% των εξαγωγών της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα