Μια Ιρακινή ηθοποιός λέει ότι μήνυσε το περιοδικό Economist επειδή χρησιμοποίησε μια φωτογραφία της για να εικονογραφήσει ένα άρθρο που αναφέρει ότι οι γυναίκες των αραβικών χωρών είναι «παχύτερες» από τους άνδρες.
Η ηθοποιός Ενάς Ταλέμπ είπε ότι η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε εκτός πλαισίου χωρίς την άδειά της και παραβίασε το απόρρητό της, ενώ υποστήριξε επίσης ότι είχε αλλοιωθεί στο photoshop.
Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια τοκ σόου δήλωσε σε συνέντευξή της ότι έχει κινηθεί νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το περιοδικό Economist δεν έχει σχολιάσει ακόμα την υπόθεση.
Το άρθρο, με τίτλο «Γιατί οι γυναίκες είναι παχύτερες από τους άνδρες στον αραβικό κόσμο», δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουλίου, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία της ηθοποιού που τραβήχτηκε πριν από εννέα μήνες στο Διεθνές Φεστιβάλ Βαβυλώνας στο Ιράκ.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι η φτώχεια και οι κοινωνικοί περιορισμοί που κρατούν τις γυναίκες στο σπίτι είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους περισσότερες γυναίκες των αραβικών χωρών είναι πιο υπέρβαρες από τους άνδρες.
Ένας άλλος λόγος, αναφέρει το άρθρο, μπορεί να είναι ότι οι «καμπύλες» θεωρούνται από ορισμένους άνδρες ως πιο ελκυστικές.
«Οι Ιρακινοί αναφέρουν συχνά την Ενάς Ταλέμπ, μια ηθοποιό με άφθονες καμπύλες (στη φωτογραφία), ως το ιδανικό της ομορφιάς», λέει.
Η Ταλέμπ χαρακτήρισε το άρθρο ως «προσβολή για τις γυναίκες των αραβικών χωρών γενικά και τις Ιρακινές ειδικότερα», ρωτώντας γιατί ο Economist «ενδιαφέρεται για χοντρές γυναίκες στον αραβικό κόσμο και όχι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ;».
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya από την Ιορδανία που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, είπε ότι δέχεται «σχόλια εκφοβισμού» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο περιοδικό New Lines η ίδια τόνισε ότι νιώθει ότι είναι υγιής και χαρούμενη με την εμφάνισή της.
«Για μένα αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία», ανέφερε η ηθοποιός.
Η Ενάς Ταλέμπ, 42 ετών, είναι από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του Ιράκ και έχει εννέα εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Στη συνέντευξή της στο al-Arabiya TV είπε ότι ο Economist έκανε ένα εξαιρετικά ατυχές σχόλιο – μια «πατάτα» – που την εξόργισε.
«Δεν ήξεραν ότι είμαι διασημότητα και δημόσιο πρόσωπο», είπε. «Μπορώ να μετατρέψω τις κρίσεις σε κέρδη», πρόσθεσε.
Το άρθρο του Economist αντιμετώπισε επίσης κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κατηγορήθηκε ότι ότι είναι «ρατσιστικό», «σεξιστικό» και «ντροπιάζει» τις γυναίκες των αραβικών χωρών.