ΑΘΗΝΑ
16:39
|
16.04.2024
Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε σχέση με μία συνάντηση που είχε να συμβεί λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Συρίας Φαϊσάλ Μικντάντ και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο συνάντησης του Κινήματος Αδεσμεύτων στο Βέλγιο.

Ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του είπε πως θα πρέπει «να φέρουμε κοντά την αντιπολίτευση και το καθεστώς για συμφιλίωση γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ειρήνη». Για πρώτη φορά, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, ο Τσαβούσογλου «υποστήριξε την ανάγκη μίας ισχυρής κεντρικής συριακής κυβέρνησης»  ώστε να αποτραπεί ο διαμελισμός της Συρίας πράγμα που είναι εφικτό «μόνον με την ενότητα της χώρας».

Αξίζει ωστόσο να παρατηρήσει κανείς πως το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το συριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε μία τέτοια πληροφορία…

Δεν παίρνουν πράσινο φως για νέα επέμβαση

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις Τσαβούσογλου καταγράφονται στο φόντο των αποτυχημένων (έως τώρα) προσπαθειών της Τουρκίας να πείσει τους εταίρους της σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ αλλά και τη Ρωσία να της δώσουν το «πράσινο φως» για την κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης που πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια στο έδαφος της Βόρειας Συρίας με πρόσχημα την «τρομοκρατική» δράση Κούρδων μαχητών.

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Asharq Al-Awsat» και της τουρκικής αγγλόφωνης ηλεκτρονικής εφημερίδας Ahval που ανέφεραν πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού άρχισαν να αποχωρούν από δύο βάσεις των δυτικών περιχώρων του Ταλ Αμπγιάντ της βόρειας Συρίας υπό το βλέμμα ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες σύμφωνα με τοπικές πηγές αναμένεται να αντικαταστήσουν τους Τούρκους στρατιώτες.

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία εάν σκεφθεί κανείς τις γνωστές αντιρρήσεις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας στα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χλμ από τα τουρκικά σύνορα.

Στα λόγια πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τα περί «επικείμενης» τουρκικής εισβολής όπως κάνει εδώ και μήνες με την προσμονή πως κάποια στιγμή μπορεί και να κάμψει τις αντιρρήσεις άλλων ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα