ΑΘΗΝΑ
23:51
|
05.10.2022
Η έκκληση-απειλή των νορβηγικών αρχών στο κοινό για τον θαλάσσιο ίππο που λιάζεται στο λιμάνι του Όσλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρωτοεμφανίστηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας Όσλο της Νορβηγίας στις 17 Ιουλίου και έχει κλέψει τις «καρδιές και το μυαλό» ντόπιων και τουριστών με το πώς απολαμβάνει τον σκανδιναβικό ήλιο σε φουσκωτά σκάφη και ταχύπλοα. Η Φρέγια είναι ένας θηλυκός θαλάσσιος ίππος 600 κιλών, η οποία έχει γίνει η τοπική ατραξιόν στο Όσλο. Ωστόσο, η διεύθυνση Αλιείας εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ αυστηρό τόνο με την οποία προειδοποιεί το κοινό ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ευθανασίας του θηλαστικού εάν δεν σταματήσουν να ασχολούνται με αυτό και να το πλησιάζουν επικινδύνως. Σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές η επαφή του κόσμου με τον θαλάσσιο ίππο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ζώου και των ίδιων των πολιτών.

Η ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει ομάδα πολιτών να έχει πλησιάσει τον θαλάσσιο ίππο σε απόσταση αναπνοής. «Η ανεύθυνη συμπεριφορά του κοινού και η άρνησή του να ακολουθήσει τις συστάσεις μας θέτουν σε κίνδυνο ζωές», τόνισε η εκπρόσωπος της διεύθυνσης Αλιείας της Νορβηγίας. «Εξετάζουμε ήδη τη λήψη άλλων μέτρων και η ευθανασία του θηλαστικού είναι μια πολύ πιθανή εναλλακτική», τόνισε.

Το όνομα Φρέγια που δόθηκε στον θηλυκό θαλάσσιο ίππο είναι το όνομα της θεάς της νορβηγικής μυθολογίας που σχετίζεται με την αγάπη και την ομορφιά, κάτι σαν τη δική μας Αφροδίτη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η Φρέγια δεν θα έπρεπε να λιάζεται στα νερά του λιμανιού του Όσλο αλλά σε πολύ πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής.

Η Φρέγια κάνει ηλιοθεραπεία πάνω σε βάρκες και σκάφη που ενίοτε καταστρέφει λόγω των 600 κιλών της και κυρίως κοιμάται για ώρες. Ένας θαλάσσιος ίππος μπορεί να κοιμάται έως και 20 ώρες την ημέρα. Οι ξετρελαμένοι ντόπιοι ή τουρίστες την έχουν επίσης απαθανατίσει να κυνηγά μια πάπια, να επιτίθεται σε έναν κύκνο και να δίνει μάχη για να βρει την κατάλληλη στάση ύπνου πάνω στις αγκυροβολημένες βάρκες του Όσλο. Καθηγητής της Θαλάσσιας Βιολογίας σχολίασε σε ένα βίντεο στο Twitter με πρωταγωνίστρια τη Φρέγια: «Το να βλέπεις έναν θαλάσσιο ίππο στην ξηρά είναι σαν να βλέπεις μια αγελάδα σε υπνόσακο».  

Η απειλή της ευθανασίας έχει ανησυχήσει πολύ κόσμο που απευθύνει εκκλήσεις στους υπολοίπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Οι θαλάσσιοι ίπποι είναι προστατευόμενο είδος, το οποίο κατά βάση τρέφεται με μαλάκια, μικρά ψάρια, γαρίδες και καβούρια.

Συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, αλλά θα το κάνουν αν νιώσουν ότι απειλούνται, όπως επισημαίνουν οι νορβηγικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαίρει άκρας υγείας ο Νετανιάχου

Λουκέτο σε βενζινάδικο της Αγ. Παρασκευής μετά από πλαστές αποδείξεις

Βλέπουν «γκάφα» Μηταράκη στο βίντεο για την τουρκική ακτοφυλακή

Βρήκαν ηλικιωμένη νεκρή, σε στέρνα στην Πρέβεζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα