ΑΘΗΝΑ
19:33
|
18.04.2024
Η είδηση έρχεται μετά την συμπερίληψη του Ούγκο Βελάσκεθ Μορένο σε λίστα των ΗΠΑ για διαφθορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αντιπρόεδρος της Παραγουάης, Ούγκο Βελάσκεθ Μορένο, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγόρησαν για διαφθορά.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Παραγουάη, Μαρκ Όστφιλντ, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο Βελάσκεθ συμπεριλήφθηκε σε λίστα διαφθοράς επειδή φέρεται να προσέφερε δωροδοκίες σε δημόσιο αξιωματούχο. Ο Όστφιλντ ισχυρίστηκε ότι ο χαρακτηρισμός δεν έχει «καμία σχέση με την πολιτική» και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση Μπενίτεθ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση έχει συγκλονίσει την πολιτική σκηνή στην Παραγουάη, όπου ο Βελάσκεθ ήταν μέλος της κυβέρνησης του προέδρου Μάριο Άμπντο Μπενίτεθ και αναμενόταν να θέσει υποψηφιότητα ως προεδρικός υποψήφιος για το Κόμμα του Κολοράντο στις εκλογές του επόμενου έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι ο Βελάσκεθ είχε συμμετάσχει σε «σημαντική διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας δημόσιου αξιωματούχου και της παρέμβασης σε δημόσιες διαδικασίες».

Συγκεκριμένα, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι ο πρώην εισαγγελέας και στενός φίλος του Βελάσκεθ, Χουάν Κάρλος Ντουάρτε, ο οποίος συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα διαφθοράς των ΗΠΑ, προσέφερε δωροδοκία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων (0,97 εκατομμύρια ευρώ) σε δημόσιο αξιωματούχο προκειμένου να παρεμποδίσει μια έρευνα που απείλησε τον Βελάσκεθ και τα «οικονομικά του συμφέροντα».

Αφού ο Όστφιλντ έκανε την ανακοίνωση, ο Βελάσκεθ δήλωσε αθώος, αλλά είπε ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του και θα υποβάλει την παραίτησή του στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα. Ο Βελάσκεθ υποστήριξε ότι βρίσκεται «εντελώς και ολοκληρωτικά» στο σκοτάδι σχετικά με τους ισχυρισμούς που περιγράφει λεπτομερώς ο Όστφιλντ και θα παραιτηθεί για να «βγει σαν κοινός πολίτης για να υπερασπιστεί αυτό που νομίζω ότι είναι αδικία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα