Το Πακιστάν και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα μια «Συμφωνία Εμπορίου Αγαθών», βάσει της οποίας και οι δύο χώρες θα λάβουν παραχωρήσεις για το εμπόριο ορισμένων αγαθών στοχεύοντας στην αύξηση του διμερούς εμπορίου. Ο υπουργός Εμπορίου του Πακιστάν, Ναβίντ Καμάρ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεχμέτ Μους, υπέγραψαν τη νέα συμφωνία στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, επισκέφθηκε τον Μάιο την Τουρκία όπου εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να αυξήσει το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,87 δισεκατομμύρια ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια. Η ηγεσία των δύο χωρών είχε επίσης συμφωνήσει να επιταχύνει την διαδικασία για την οριστικοποίηση της Συμφωνίας Εμπορίου Αγαθών.
«Οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες, η ικανότητά μας είναι πέρα από την φαντασία οποιουδήποτε και η δέσμευσή μας είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Σαρίφ. «Αυτή η Συμφωνία θα είναι καθοριστική για την επίτευξη του αρχικού εμπορικού στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει απεριόριστο δυναμικό για διμερές εμπόριο», έγραψε αργότερα σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Μεχμέτ Μους χαρακτήρισε την συμφωνία σημαντικό ορόσημο στους διμερείς δεσμούς. «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συμφωνία θα εξυπηρετήσει την επέκταση του διμερούς μας εμπορίου και θα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για να φτάσουμε τον στόχο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε διμερές εμπόριο που έθεσαν οι ηγέτες μας», δήλωσε.
Ο Ναβίντ Καμάρ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, και οι δύο χώρες έχουν προβεί σε παραχωρήσεις σε έναν αριθμό εμπορικών γραμμών. «Πρέπει να πω ότι είμαστε ευγνώμονες που τα αδέρφια μας από την Τουρκία μας έδωσαν παραχωρήσεις σε 231 γραμμές και το Πακιστάν έχει κάνει παραχωρήσεις σε 130 γραμμές», ανέφερε.
Η συμφωνία θα δώσει στους εξαγωγείς του Πακιστάν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Τουρκίας σε σύγκριση με τους περιφερειακούς ανταγωνιστές, καλύπτοντας τόσο τον αγροτικό όσο και τον βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου του Πακιστάν. Οι εξαγωγείς του Πακιστάν θα έχουν πρόσβαση στην αγορά στους τομείς του ρυζιού, του δέρματος, των χουρμάδων, των μάνγκο, των μαχαιροπήρουνων και των αθλητικών ειδών.
«Επιπλέον, οι εξαγωγείς θα έχουν επίσης πρόσβαση στην αγορά σε πολλούς μη παραδοσιακούς τομείς όπως ελαστικά, ανεμιστήρες, μπαταρίες, γυαλί, κεραμικά, πλαστικά, αλιεία, επεξεργασμένα γεωργικά προϊόντα, ξυράφια, έπιπλα και βασικά μέταλλα», συμπλήρωσε το υπουργείο Εμπορίου.