H ευφορία του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στην Ισπανία, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, μετά τη νίκη του Χουάν Μανουέλ Μορένο στο σοσιαλιστικό φέουδο της Ανδαλουσίας, που έγινε νοητή ως θρίαμβος της μετριοπαθούς γραμμής του στο κόμμα, κράτησε λίγο. Και αυτό γιατί φάνηκε γρήγορα πως διαδεχόμενος τον Πάβλο Κασάδο στην ηγεσία του PP, ο Φεϊχόο κληρονόμησε επίσης μερικά από τα προβλήματα του πρώην προέδρου του. Και το σημαντικότερο από αυτά τα προβλήματα ακούει στο όνομα Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο.
Η υπερσυντηρητική και σκληροπυρηνική Περιφερειάρχης της Μαδρίτης, που μετά τη νίκη του Μορένο όλοι πίστεψαν πως μπαίνει στο περιθώριο, δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Η τακτική της να υπερβαίνει τη γραμμή του κόμματος, εκτρέποντας τα πολιτικά επιχειρήματα και την κομματική ατζέντα, αναγκάζοντας τα υπόλοιπα στελέχη να υποχρεούνται σε θέσεις υπέρ της αμφιλεγόμενης στάσης της ή όχι, υποσκάπτει σταθερά την αποφασιστικότητα του κάθε ηγέτη. Η «ayusodependencia» (Αγιουσοεξάρτηση), όπως είχαν βαπτίσει τον τακτικισμό της χαλκέντερης Περιφερειάρχη απέναντι στον Κασάδο, αποδεικνύεται πως κατατρύχει και τον Φεϊχόο.
Το τελευταίο κρούσμα, που υπονόμευσε τις διεργασίες και το πρόγραμμα της εκτελεστικής επιτροπής του PP σημειώθηκε στις αρχές του Αυγούστου. Ενώ το πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν τα απογοητευτικά ποσοστά για την ανεργία τον Ιούλιο, που κινδυνεύουν να ανατρέψουν κάθε οικονομικό σχεδιασμό, η ηγεσία του ΡΡ βρέθηκε αναγκασμένη να ασχοληθεί με την άρνηση της Αγιούσο να εφαρμόσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις δηλώσεις της για μέτρα αντάξια «ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος».
Παράλληλα, ανοικτή ακόμη είναι και η πληγή που έχει ανοίξει η Αγιούσο αναφορικά με την ετεροβαρή εκπαιδευτική πολιτική της υπέρ των ιδιωτικών κέντρων και της ετεροβαρούς επιδότησης των μεγάλων εισοδημάτων για τη διευκόλυνση εκλογής εκπαιδευτικού κέντρου. Μία τακτική για την ανατροπή του κοινωνικού κράτους, που έχει καταγγελθεί από πολλούς φορείς της εκπαίδευσης και που μετά την Υγεία προσπαθεί να επεκτείνει με γοργό ρυθμό στην εκπαίδευση. Η ίδια πασχίζει να υπερασπισθεί την πολιτική της με αμετροεπείς δηλώσεις του τύπου: «Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορείς να αλλάξεις φύλο ή να κάνεις έκτρωση εκτός από τους γονείς σου και δεν μπορείς να κάνεις αίτηση για υποτροφίες αν οι γονείς σου έχουν αγοραστική δύναμη ή όχι».
Το μέτρο και οι δηλώσεις της Αγιούσο μονοπώλησαν την πολιτική συζήτηση. Οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι του PP ρωτήθηκαν, σε διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου, εάν υποστήριζαν αυτού του είδους την εξόφθαλμη βοήθεια στα μεγάλα εισοδήματα, που θα αυξήσει το χάσμα στην ισότητα στην εκπαίδευση και στις ίσες ευκαιρίες. Το εν λόγω θέμα παρεισφρέει σταθερά στις εκδηλώσεις που είναι αναγκασμένα να παρευρίσκονται τα στελέχη του ΡΡ. Η γ.γ. του κόμματος Κούκα Γκαμάρα αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί την Αγιούσο, παραπέμποντας αφηρημένα στην «ελευθερία του καθενός να επιλέξει το σχολείο του», παρά το γεγονός, όπως της επισημάνθηκε, ότι σε καμία άλλη Περιφέρεια που ελέγχει το ΡΡ τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται. Και στις 8 Ιουλίου ο ίδιος ο Φεϊχόο αναγκάσθηκε να παρακάμψει με «ταχυδακτυλουργικές» δηλώσεις, παραπέμποντας στην αυτονομία της κάθε Περιφέρειας.
Η Αγιούσο επιμένει να διατηρεί το προφίλ του ανεξάρτητου ηγέτη της αντιπολίτευσης, που υπερακοντίζοντας το κόμμα του, συγκρούεται προσωπικά με την κεντρική κυβέρνηση. Την ίδια τακτική ασκούσε επί Κασάδο κι απ’ ό,τι φαίνεται την επιβάλλει και στην ηγεσία του Φεϊχόο. Ιδίως όταν εκείνος, σε μία προσπάθεια να απορροφήσει το Κέντρο και τους μετριοπαθείς δεξιούς ή σοσιαλιστές ψηφοφόρους που κάποτε συσπείρωναν οι εξαφανισμένοι Ciudadanos, έχει εγκαινιάσει μία ηπιότερη αντιπολίτευση, συναινώντας σε κυβερνητικά μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση του «κοινού καλού». Κατά την πρώτη συνάντηση του Φεϊχόο με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο μέγαρο της Μονκλόα, την οποία ο πρώτος περιέγραψε ως «πολύ εγκάρδια» αν και «όχι τόσο γόνιμη», η Αγιούσο σχολίασε πικρόχολα. «Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να μην παρασυρθείς από αυτόν τον ολοκληρωτικό οδοστρωτήρα που σου επιβάλλει τον διάλογο. Εγώ καταστρέφω την Ισπανία κι εσύ είτε έρχεσαι μαζί μου στην άβυσσο, είτε είσαι διχαστικός. Το σύστημά μου είναι να μη χάνω χρόνο, ούτε να διαπραγματεύομαι κάτι που θα με παρουσιάζει ως καλό διαχειριστή, αλλά αργότερα να ξεπουλώ το συμφέρον των Μαδριλένων. Δεν σκοπεύω να συμφωνήσω με εκείνους που καταστρέφουν την Ισπανία». Μία βιτριολική δήλωση, που έμμεσα αμαυρώνει την τακτική και το πρόσωπο του Φεϊχόο.
Η Αγιούσο εφορμά για να ασκήσει την τακτική της απτόητη από τα πάντα: ούτε οι νέες κλήσεις από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση διαφθοράς με τις υπερτιμημένες μάσκες προστασίας, στις οποίες εμπλέκεται εταιρεία του αδελφού της, που εντελώς «νόμιμα» ήταν αποκλειστικός προμηθευτής της Μαδρίτης, μοιάζει να τη σταματά.
Το τελευταίο γοερό παράδειγμα της αυτονομίας της Αγιούσο, αφορά την απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου για την εξοικονόμηση της ενέργειας, που προβλέπει περικοπές στον κλιματισμό δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και στη φωταγώγηση μνημείων και βιτρινών από τις 10 το βράδυ. Ένα μέτρο που έχει συναντήσει την αντίδραση και των επαγγελματιών και που χρησίμευσε στην Αγιούσο ως καινούργιο λάβαρο προσωπικής αντίστασης στην κυβέρνηση. Κάτι που αναγκάζει και το κόμμα της να προσαρμόσει πάνω στις αντιρρήσεις της την πολιτική του, την ώρα που ο Φεϊχόο, μόλις πριν δύο εβδομάδες τόνιζε πως επεξεργάζεται ένα σχέδιο για μείωση του κλιματισμού το καλοκαίρι και της θέρμανσης τον χειμώνα.
Το «αντάρτικο» της Αγιούσο έχει ανατρέψει τα δεδομένα, αναγκάζοντας το ΡΡ να εισπλεύσει στη γραμμή της, με κίνδυνο να φανεί αναντίστοιχο όχι απλώς στη γραμμή που προηγούμενα ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος χάραξε, αλλά ιδίως στην ίδια του την ευρωπαϊκή ταύτιση, μιας κι οι Βρυξέλλες έχουν συστήσει στα μέλη της Ε.Ε. εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%. Μία αναντιστοιχία, που υπενθύμισε στο ΡΡ και η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, ζητώντας από τον Φεϊχόο να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σχετικά με το εάν το κόμμα του θα στοιχηθεί με το «η Μαδρίτη δεν θα κατεβάσει διακόπτη» της Αγιούσο, που παρανομεί απέναντι στο υπογεγραμμένο βασιλικό διάταγμα. Όταν το ΡΡ δηλώνει πως κάθε Αυτόνομη Περιφέρεια είναι ελεύθερη να το εφαρμόσει ή όχι, σαφώς αντιφάσκει στη νομιμότητα που το ίδιο υπερασπίζεται . Το ΡΡ θα πρέπει να εξηγήσει επιπλέον γιατί θα πρέπει να στηρίξει την εμμονή της Αγιούσο να μην κατεβάσει διακόπτες, μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση, όταν τον λογαριασμό για το ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους θα τον πληρώσει ο πολίτης.
Αντιφάσεις, που σαφώς οφείλονται στην ανατρεπτική πολιτική της Αγιούσο, που υπονομεύουν την προσπάθεια στο ΡΡ να δείξει πως δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. Η διγλωσσία είναι σαφές πως δεν θα ωφελήσει το κόμμα, που πασχίζει να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Η περίπτωση της Ανδαλουσίας έδειξε πως οι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν μία οξύτητα και μία συγκατοίκηση με το ακροδεξιό Vox. Ο Φεϊχόο, προς το παρόν, είναι σιωπηλός, όμως είναι φανερό πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει θέση, ιδίως όταν η πρώτη ερώτηση που του τίθεται είναι εάν συμφωνεί με τη δήλωση της Αγιούσο πως, ενώπιον μίας δύσκολης ενεργειακά χρονιάς, το σχέδιο εξοικονόμησης είναι «μέτρα ολοκληρωτικού καθεστώτος».