ΑΘΗΝΑ
21:24
|
19.04.2024
Ο βετεράνος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ηγείται της προεδρικής κούρσας στην Κένυα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βετεράνος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ηγείται της προεδρικής κούρσας στην Κένυα, όπως έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών το Σάββατο, ωθώντας τον αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Με λίγο περισσότερο από το 26% των ψήφων καταμετρημένο, ο Οντίνγκα είχε 54% και ο Ρούτο το 45%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρέχονται από την εκλογική επιτροπή της Κένυας και εμφανίζονται σε μεγάλη οθόνη σε ένα εθνικό κέντρο καταμέτρησης στην πρωτεύουσα, Ναϊρόμπι.

Το πλουσιότερο έθνος και η πιο ζωντανή δημοκρατία της Ανατολικής Αφρικής διεξήγαγε προεδρικές, κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές την Τρίτη.

Ο Ρούτο και ο Οντίνγκα βρίσκονται σε σκληρή κούρσα για να διαδεχθούν τον Πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος έχει φτάσει το όριο δύο θητειών του. Ο Κενιάτα έπεσε σε διαμάχη με τον Ρούτο μετά τις τελευταίες εκλογές και έχει υποστηρίξει τον Οντίνγκα.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων προχωρά με αργό ρυθμό, τροφοδοτώντας την ανησυχία του κοινού.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Γουαφούλα Τσεμπουκάτι κατηγόρησε τους πράκτορες του κόμματος, στους οποίους επιτρέπεται να εξετάζουν εξονυχιστικά τα έντυπα αποτελεσμάτων προτού προστεθούν στον τελικό απολογισμό.

«Οι πράκτορες σε αυτή την άσκηση δεν μπορούν να προχωρήσουν… σαν να κάνουμε ιατροδικαστικό έλεγχο», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

«Δεν κινούμαστε όσο γρήγορα θα έπρεπε. Αυτή η άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.»

Οι εκπρόσωποι των συνασπισμών του Οντίνγκα και του Ρούτο δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνουν έντυπα αποτελεσμάτων από 291 εκλογικές περιφέρειες που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής. Αυτά δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί και αυτός ο απολογισμός είναι πολύ μπροστά από τον επίσημο.

Μέχρι τις 12:00 GMT, το Reuters είχε καταμετρήσει 237 έντυπα, τα οποία δείχνουν τον Ρούτο να προηγείται με σχεδόν 53% των ψήφων, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από 46% για τον Οντίνγκα. Δύο άλλοι υποψήφιοι είχαν λιγότερο από 1% μεταξύ τους.

Δεκαεννέα άλλα έντυπα δεν μπόρεσαν να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση επειδή ήταν δυσανάγνωστα ή έλειπαν πληροφορίες.

Οι φόρμες που καταγράφει το Reuters είναι προκαταρκτικές και τα αποτελέσματα υπόκεινται σε αλλαγές. Μετά τη μεταφόρτωση των εντύπων στον ιστότοπο της επιτροπής, ο εκλογικός νόμος της Κένυας απαιτεί να μεταφέρονται φυσικά στο εθνικό κέντρο καταμέτρησης, όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων μπορούν να τα εξετάσουν για τυχόν αποκλίσεις.

Η διαδικασία σχεδιάστηκε ως διασφάλιση έναντι του είδους των κατηγοριών νοθείας που έχουν προκαλέσει βία μετά από προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από αμφισβητούμενες εκλογές του 2007 και περισσότεροι από 100 σκοτώθηκαν μετά από αμφισβητούμενες εκλογές του 2017.

Ο νικητής πρέπει να λάβει το 50% της εθνικής ψήφου συν μία και τουλάχιστον το 25% των ψήφων από 24 από τις 47 κομητείες.

Η επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να αναδείξει νικητή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα