ΑΘΗΝΑ
18:27
|
20.09.2024
Μια εύλογη διαμαρτυρία σε μια χώρα που «στεγνώνει» από την ξηρασία, δεν έχει πόσιμο νερό σε 100 χωριά αλλά ποτίζει τα γήπεδα του γκολφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές στη νότια Γαλλία γέμισαν με τσιμέντο τρύπες σε αρκετά γήπεδα του γκολφ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξαίρεση των συγκεκριμένων χώρων από τις απαγορεύσεις άρδευσης και περιορισμού της χρήσης νερού εν μέσω της πρωτοφανούς ξηρασίας. Η ομάδα των περιβαλλοντικών ακτιβιστών επικέντρωσε τη διαμαρτυρία της σε γήπεδα γκολφ κοντά στην Τουλούζη χαρακτηρίζοντας αυτούς τους χώρους «βιομηχανία αναψυχής για τους πιο προνομιούχους».

Η εξαίρεση των γηπέδων γκολφ έχει προκαλέσει γενικευμένες αντιδράσεις στη γαλλική κοινωνία δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη στη χώρα τουλάχιστον 100 χωριά με ελλείψεις σε πόσιμο νερό!

Προς υπεράσπισή τους, οι ιδιοκτήτες γηπέδων γκολφ λένε ότι το γκαζόν θα ξεραθεί σε τρεις ημέρες εάν μείνει απότιστο. «Ένα γήπεδο του γκολφ χωρίς γκαζόν είναι σαν ένα παγοδρόμιο χωρίς πάγο», είπε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό δίκτυο France Info ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γκολφ στη Γαλλία, Ζεράρ Ρουζιέ. Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη βιομηχανία απασχολούνται περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι.

Την ευθύνη για το «τσιμέντωμα» των τρυπών ανέλαβε το τοπικό παράρτημα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος «Extinction Rebellion». Στο κείμενο της διαμαρτυρίας τους αναφέρουν ότι η εξαίρεση αυτών των γηπέδων είναι απόδειξη της «οικονομικής τρέλας που προηγείται της οικολογικής λογικής».

Στη Γαλλία που βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ξηρασίας εδώ και μήνες οι κάτοικοι απαγορεύεται να ποτίζουν τους κήπους, να πλένουν τα αυτοκίνητα και να κάνουν εν γένει «αλόγιστη» χρήση του νερού. Η απαγόρευση είναι πανεθνική αλλά η επιβολή του μέτρου έχει αναταθεί στις τοπικές αρχές. Μέχρι στιγμής μόνο μια περιφέρεια, η Ιλ-ε-Βιλέν στη νοτιοδυτική Γαλλία, έχει αποφασίσει να μην εξαιρέσει τα γήπεδα του γκολφ από την πανεθνική απαγόρευση.

Ο «Πράσινος» δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιογέ, επέκρινε την εξαίρεση λέγοντας: «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε μόνο τους ισχυρούς και πλούσιους». Πάντως, το πότισμα των εν λόγω γηπέδων γίνεται πλέον μόνο βραδινές ώρες και με μόλις το 30% του όγκου του νερού που χρησιμοποιείται συνήθως.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα