ΑΘΗΝΑ
23:00
|
04.10.2022
Γερμανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι ακόμη αναζητούν την αιτία της οικολογικής καταστροφής που συνεχίζεται στα νερά του ποταμού που διαρρέει τις δύο χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αξιωματούχοι από την Πολωνία και τη Γερμανία ακόμα προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο γύρω από τον μαζικό αφανισμό ψαριών στα νερά του ποταμού Όντερ, που διαρρέει τις δύο χώρες. Χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στα νερά του ποταμού από τα τέλη του περασμένου μήνα. Εκτιμάται ότι κάποια τοξική ουσία «παρείσφρησε» στα ύδατα του Όντερ αλλά μέχρι στιγμής και παρά τους συνεχείς ελέγχους τα χημικά που ρυπαίνουν το ποτάμι παραμένουν άγνωστα.

Ο τοπικός πληθυσμός καλείται να μείνει μακριά από τα ύδατα του Όντερ ενώ η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται επισήμως στην όλη κατάσταση ως μια «οικολογική καταστροφή». Περιβαλλοντικές οργανώσεις και από τις δύο χώρες κατηγορούν τις αρχές για ολιγωρία απέναντι στην καταστροφή. Υποστηρίζουν ότι Γερμανία και Πολωνία απέτυχαν να συνεργαστούν σε επίπεδο ηγεσίας προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή, να προστατεύσουν τους πολίτες και τα έμβια όντα του υδάτινου κόσμου του Όντερ.

Από πλευράς Πολωνίας, ο πρωθυπουργός Ματέους Γιάκουμπ Μοραβιέτσκι απέλυσε δύο αξιωματούχους για τη διαχείριση της υπόθεσης. Εξήγησε μάλιστα ότι ένα εξ αρχής καθαρά «τοπικό» πρόβλημα επεκτάθηκε σε «μεγάλη κλίμακα». «Στην αρχή όλοι πιστέψαμε ότι δεν ήταν παρά ένα τοπικό πρόβλημα», είπε ο Μοραβιέτσκι  στο εβδομαδιαίο podcast του. «Η κλίμακα της ρύπανσης είναι πολύ μεγάλη, αρκετά μεγάλη για να πουμε ότι ο Όντερ θα χρειαστεί χρόνια ολόκληρα για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση», πρόσθεσε και παραδέχθηκε «τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανόν απορρίφθηκαν μέσα στον ποταμού, με πλήρη γνώση του κινδύνου και των συνεπειών».

Τα νεκρά ψάρια πρωτοεμφανίστηκαν κοντά στη γερμανική πόλη Σβετ και εκτιμάται πως μεταφέρθηκαν από το ρεύμα μέχρι την Πολωνία, όπου ήδη από τις 28 Ιουλίου είχαν επισημανθεί οι πρώτες τέτοιες περιπτώσεις από κατοίκους της περιοχής και ψαράδες. Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αιφνιδιάσθηκαν από τη μαζική εμφάνισή των νεκρών ψαριών, κατηγόρησαν τις πολωνικές αρχές ότι δεν τις είχαν ενημερώσει.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Στέφι Λέμκε, απαίτησε από την πλευρά της να διεξαχθεί εξαντλητική έρευνα για να προσδιοριστούν οι αιτίες αυτής της «οικολογικής καταστροφής».

Ο Όντερ θεωρείται γενικά ένας καθαρός ποταμός, ο οποίος «φιλοξενεί» στα νερά του έως και 40 ενδημικά είδη ψαριών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αξιωματούχος από το ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας εξέφρασε στο AFP την ανησυχία του αυξημένα επίπεδα οξυγόνου στα ύδατα του ποταμού, υπονοώντας την παρουσία ξένης ουσίας.

«Κάστορες, πουλιά και πάπιες έχουν επίσης επηρεαστεί», τόνισε στο BBC η Πολωνέζα δημοσιογράφος Καταρζίνα Κότζαρ στον ιστότοπο OKO.press. «Από καιρό υπήρχαν ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα υδράργυρου στο ποτάμι», πρόσθεσε.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε ερευνητής στη γερμανική Deutsce Welle λέγοντας ότι οι εργασίες απομάκρυνσης υλικών από τον βυθό του Όντερ θα μπορούσαν να έχουν γίνει αιτία απελευθέρωσης υδράργυρου στα νερά του ποταμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά στο Ομάν

«Ζητάς βοήθεια από τις ΗΠΑ» είπε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

Διαψεύδουν στις ΗΠΑ τα περί ενδείξεων για πιθανή χρήση πυρηνικών από Ρωσία

Σύλληψη 10χρονου Παλαιστίνιου από αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα