ΑΘΗΝΑ
05:44
|
30.09.2022
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν τις «συνολικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις τους», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν τις «συνολικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταδίδει το BBC.

Σε επιστολή που έστειλε στον ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν την ημέρα της απελευθέρωσης της Πιονγκγιάνγκ, ο κ. Πούτιν είπε ότι η κίνηση θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Με τη σειρά του, ο Κιμ είπε ότι η φιλία μεταξύ των δύο εθνών είχε σφυρηλατηθεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι η «συντροφική τους φιλία» θα δυναμώσει.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν κάποτε ένας σημαντικός κομμουνιστής σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, προσφέροντας οικονομική συνεργασία, πολιτιστικές ανταλλαγές και βοήθεια.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, ο κ. Πούτιν είπε ότι οι διευρυμένες διμερείς σχέσεις «θα συμμορφωθούν με τα συμφέροντα των δύο χωρών».

Στην επιστολή του, ο Κιμ είπε ότι η φιλία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας «που σφυρηλατήθηκε στον αντι-ιαπωνικό πόλεμο» είχε «εδραιωθεί και αναπτυχθεί με τους αιώνες».

Πρόσθεσε ότι «η στρατηγική και τακτική συνεργασία, υποστήριξη και αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών «είχε τεθεί σε ένα νέο υψηλό στάδιο, στο κοινό μέτωπο για την απογοήτευση της στρατιωτικής απειλής και πρόκλησης των εχθρικών δυνάμεων».

Η Πιονγκγιάνγκ δεν προσδιόρισε τις εχθρικές δυνάμεις ονομαστικά, αλλά ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Βόρεια Κορέα για να αναφερθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις λίγες χώρες που αναγνώρισαν επίσημα δύο αυτονομιστικές «λαϊκές δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αφού η Ρωσία υπέγραψε διάταγμα που τις κήρυξε ως ανεξάρτητες.

Σε αντίποινα, η Ουκρανία, η οποία πολεμά μια ρωσική εισβολή στο έδαφός της, διέκοψε κάθε διπλωματικό δεσμό με την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να εδραιώσουν τον έλεγχο τους στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά στην επίθεση.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πιονγκγιάνγκ, Αλεξάντερ Ματσεγόρα, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ότι στενότερη συνεργασία θα μπορούσε να σημαίνει «υψηλά καταρτισμένους, εργατικούς» Βορειοκορεάτες εργάτες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών του Ρωσικού ελεγχόμενου Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Είπε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά για βαρύ εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής που θα παραδοθούν στα εργοστάσια και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της από την ανατολική Ουκρανία. Είπε ότι το ΣΛοβιάνσκ και το Κραματόρσκ – πόλεις που εξακολουθούν να κρατούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις – ήταν σημαντικά κέντρα για αυτόν τον εξοπλισμό.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Βορείου Κορέας υποχώρησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά σταδιακά επιταχύνθηκαν καθώς οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντίθετος με την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Η Νικαράγουα απελαύνει την πρέσβειρα της Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «επενδύουν» στις νήσους του Ειρηνικού

«Προχωράει» η εκεχειρία με τις ένοπλες ομάδες στην Κολομβία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα