ΑΘΗΝΑ
04:30
|
04.05.2024
Ο επικεφαλής των εκλογών της Κένυας ανακήρυξε τον αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο νικητή μιας σκληρής προεδρικής κούρσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής των εκλογών της Κένυας ανακήρυξε τον αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο νικητή μιας σκληρής προεδρικής κούρσας τη Δευτέρα, αλλά ορισμένοι ανώτεροι εκλογικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν το αποτέλεσμα, τροφοδοτώντας φόβους για βία όπως αυτή που παρατηρήθηκε μετά από προηγούμενες αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις, μεταδίδει το Reuters.

Χαιρετίζοντας την εκλογική επιτροπή ως «ήρωες», ο Ρούτο είπε «Δεν υπάρχει κανένα βλέμμα πίσω. Κοιτάμε στο μέλλον. Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα για να προχωρήσουμε».

Ο 55χρονος είχε καταστήσει τις ταξικές διαιρέσεις της Κένυας στο επίκεντρο της εκστρατείας του για να γίνει ο πέμπτος πρόεδρος της Κένυας, υποσχόμενος να ανταμείψει τους χαμηλού εισοδήματος «απατεώνες» και περιφρονώντας τις πολιτικές δυναστείες της Κένυας.

Αυτό ήταν ένα ελάχιστα καλυμμένο χτύπημα στον αντίπαλό του Ράιλα ΟντίνγκαRaila Odinga και στον Πρόεδρο Uhuru Kenyatta, γιο του πρώτου αντιπροέδρου και προέδρου της χώρας, αντίστοιχα.

Ο Ρούτο, ο οποίος ηγείται της Συμμαχίας Κένυα Κουάνζα (Πρώτα η Κένυα), φαινόταν να ηγείται του μακροχρόνιου ηγέτη της αντιπολίτευσης Οντίνγκα, καθώς οι Κενυάτες περίμεναν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν σχεδόν πριν από μια εβδομάδα.

Λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Βαφούλα Τσεμπουκάτι ανακοινώσει ότι ο Ρούτο κέρδισε την ψηφοφορία, η αναπληρώτριά του Τζουλιάνα Τσέρρα είπε σε ΜΜΕ σε ξεχωριστή τοποθεσία ότι αυτή και τρεις άλλοι επίτροποι αρνήθηκαν τα αποτελέσματα.

«Δεν είμαστε σε θέση να οικειοποιηθούμε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, λόγω του αδιαφανούς χαρακτήρα αυτής της τελευταίας φάσης των γενικών εκλογών», είπε.

Η εκλογική επιτροπή έχει επτά επιτρόπους.

Διπλωμάτες και διεθνείς παρατηρητές απομακρύνθηκαν από την αίθουσα καταμέτρησης πριν μιλήσει ο Τσεμπουκάτι, καθώς ξέσπασαν συμπλοκές.

Πριν ανακοινώσει τον Ρούτο ως νικητή, ο Τσεμπουκάτι είπε ότι δύο επίτροποι και ο διευθύνων σύμβουλος της εκλογικής επιτροπής τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Ο Τσεμπουκάτι είπε ότι ο Ρούτο είχε κερδίσει το 50,49% των ψήφων, έναντι του 48,5% του Οντίνγκα.

Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία.

Ο Οντίνγκα δεν παρευρέθηκε στην ανακοίνωση.

Εν μέσω φόβων ότι οι ισχυρισμοί για νοθείες ψηφοφορίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιματηρές σκηνές όπως αυτές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές το 2007 και το 2017, η Τσερέρα προέτρεψε τα μέρη να συνεχίσουν τις διαφορές τους μέσω των δικαστηρίων.

ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Η εκλογική επιτροπή έχει εισαγάγει πολλούς ελέγχους και ισορροπίες για να προσπαθήσει να αποτρέψει διαφωνίες όπως αυτές που οδήγησαν σε βία κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι μετά τις εκλογές του 2007. Το 2017, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το αρχικό αποτέλεσμα για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Τα κρατικά ομόλογα της Κένυας σε δολάρια υποχώρησαν έως και 2,9 σεντς έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

Ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομική και κοινωνική κρίση στην πιο προηγμένη οικονομία της Ανατολικής Αφρικής, όπου οι φτωχοί Κενυάτες που ήδη αναστατώνονται από τον αντίκτυπο του COVID-19 έχουν πληγεί από τις παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 40 χρόνια έχει καταστρέψει το βόρειο τμήμα της χώρας, αφήνοντας 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, ενώ τα επίπεδα του χρέους της έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Ο Κενιάτα, ο οποίος έχει υπηρετήσει το όριο δύο θητειών του ως πρόεδρος, έπεσε σε αντιπαράθεση με τον Ρούτο μετά τις τελευταίες εκλογές και αυτή τη φορά ενέκρινε τον Οντίνγκα, κάνοντας την πέμπτη του θητεία στην προεδρία.

Στο Κισούμου, ένα προπύργιο του Οντίνγκα στα δυτικά της χώρας, η αντίδραση ήταν άμεση.

Αρκετά νέφη μαύρου καπνού σηκώθηκαν γύρω από έναν κυκλικό κόμβο καθώς άνθρωποι έκαιγαν σωρούς ελαστικών.

Εν μέσω κραυγών «Χρειαζόμαστε τον Ράιλα τώρα!», «Ο Τσεμπουκάτι πρέπει να φύγει!» και «Όχι Ράιλα, όχι ειρήνη!», οι οδηγοί μοτοσυκλετών κόρναραν και ο κόσμος φυσούσε σε βουβουζέλες και σφυρίχτρες.

Αντίθετα, η διάθεση στο Ελντορέτ – την περιοχή του Ρούτο – ήταν εκστατική.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Πιστεύω στον αρχηγό που επιλέχθηκε, πιστεύω στην IEBC (την εκλογική επιτροπή)», δήλωσε ο 25χρονος κάτοικος του Έλντορετ, Κένεθ Κιμπιτόκ.

«Εκπροσωπεί το από κάτω προς τα πάνω. Οι άνθρωποι από εκεί κάτω θα είναι εδώ πάνω», είπε ο Κιμπιτόκ, ο οποίος είχε περάσει όλη την ημέρα σε ένα τμήμα του πεζοδρομίου του Ελντορέτ δημοφιλές στους Κενυάτες που τους αρέσει να συζητούν πολιτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα