ΑΘΗΝΑ
04:26
|
30.09.2022
Ο ισχυρότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα κατήγγειλε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «παρωδία» ξεκαθαρίζοντας πως θα προσφύγει στο εκλογοδικείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οριακή «νίκη» που φέρεται πως κατάφερε στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου ο 55χρονος απερχόμενος αντιπρόεδρος της Κένυας Γούιλιαμ Ρούτο δεν έγινε δεκτή από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον 77χρονο βετεράνο υποψήφιο πρόεδρο Ράιλα Οντίνγκα.

Ο Οντίγκα που διεκδίκησε αυτή τη φορά για πέμπτη φορά το προεδρικό αξίωμα απέρριψε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στην Κένυα, που ανέδειξαν νικητή τον Ρούτο με μόλις 50,49% και έφεραν τον ίδιο στην δεύτερη θέση με 48,85%».

«Αυτό το οποίο είδαμε χθες είναι μια παρωδία και μια κατάφωρη περιφρόνηση του Συντάγματος» δήλωσε ο Οντίνγκα, που υποστηρίχθηκε σε αυτές τις εκλογές από τον απερχόμενο πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα και φέρεται πως έχασε τη νίκη από τον Ρούτο με διαφορά περίπου 230.000 ψήφων.

Ο Οντίνγκα, που ήταν υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές του 2013 και του 2017, είχε αμφισβητήσει τα αποτελέσματα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κηρύξει άκυρη την ψηφοφορία εκείνη την τελευταία χρονιά.

«Θα ακολουθήσουμε όλες τις νομικές και συνταγματικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα το κάνουμε σε ό,τι αφορά πολλές παρατυπίες στις εκλογές» δήλωσε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ήττας του, προσθέτοντας: «Χθες, η νεογέννητη δημοκρατία μας υπέστη ένα μεγάλο πισωγύρισμα… Η Κένυα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική και νομική κρίση».

Κατήγγειλε επίσης τον ρόλο που έπαιξε όπως είπε η «Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή» (IEBC) τονίζοντας: «Έχουμε συνείδηση των πολιτικών προκαταλήψεων της IEBC κατά το παρελθόν που βύθισαν τη χώρα στο πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της… και στις φρικτές αναμνήσεις των συνεπειών των εκλογών του 2007 που είναι ακόμη νωπές στη μνήμη».

Εκείνη τη χρονιά, ο Ράιλα Οντίνγκα είχε αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Η μετεκλογική κρίση που ακολούθησε είχε προκαλέσει εθνοτικές συγκρούσεις και τον θάνατο τουλάχιστον 1.100 ανθρώπων, στα χειρότερα επεισόδια βίας μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1963.Ο Οντίνγκα κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν την ειρήνη και να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με εκλογές απειλεί ο Μακρόν εάν δεν περάσει το συνταξιοδοτικό

Εξελέγη η νέα επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών

Επίσκεψη του Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς

«Ανοιχτή» η Ρωσία στην αναβίωση των επιθεωρήσεων των πυρηνικών της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα