Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Γκουαγιακίλ που μαστίζεται από την βία, μετά την φονική βομβιστική επίθεση στην οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι και άλλοι 17 τραυματίστηκαν.
Εικόνες από την σκηνή της βομβιστικής επίθεσης δείχνουν το μπροστινό μέρος των σπιτιών κατεστραμμένο και αυτοκίνητα λερωμένα με αίματα με τα παράθυρά τους σπασμένα στην εργατική συνοικία Cristo de Consuelo. Οκτώ σπίτια και δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού, Πατρίσιο Καρίγιο, περιέγραψε την έκρηξη της Κυριακής, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ενέργεια, ως «ανακήρυξη πολέμου στο κράτος» από το οργανωμένο έγκλημα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα κινητοποιηθούν για ένα μήνα και θα τους επιτραπεί να διεξάγουν κατ’ οίκον ελέγχους.
Από το διάταγμα έχουν πραγματοποιηθεί 11 επιδρομές στην πόλη και 5 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, δήλωσε ο Καρίγιο. «Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο… είναι η ικανότητα που έχει τώρα [η συμμορία] να κατασκευάζει στοιχεία με αυτοσχέδιο τρόπο», έγραψε στο Twitter μετά την έκρηξη, αναφερόμενος στα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν.
Ο Ισημερινός, που βρίσκεται μεταξύ της Κολομβίας και του Περού, των μεγαλύτερων παραγωγών κοκαΐνης στον κόσμο, έχει βιώσει ένα σοκαριστικό επίπεδο βίας, συμπεριλαμβανομένων αποκεφαλισμένων πτωμάτων που κρέμονται από γέφυρες και έξι βάναυσες σφαγές σε φυλακές στις οποίες σχεδόν 400 κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους από τον Φεβρουάριο του 2021.
Η βομβιστική επίθεση σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των βίαιων τακτικών που χρησιμοποιούν οι εγκληματικές συμμορίες στη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, η οποία έχει δει μια εκθετική αύξηση των δολοφονιών καθώς αντίπαλες συμμορίες μάχονται για την κυριαρχία των οδών διακίνησης κοκαΐνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το περιστατικό της Κυριακής είναι το πιο θανατηφόρο μέχρι στιγμής, ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά, με 145 να έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, οι μισές από τις οποίες σημειώθηκαν στο Γκουαγιακίλ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. «Οι εγκληματικές συμμορίες έχουν γίνει κυβέρνηση εντός της κυβέρνησης στον Ισημερινό», έγραψε η δήμαρχος του Γουαγιακίλ, Σίνθια Βιτέρι, σε ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε στο Twitter προς τον Λάσο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι.
«Έχουμε γίνει μάρτυρες απαγχονισμών σε γέφυρες, προγραμματισμένων δολοφονιών με μοτοσικλέτες, βιασμών σε εμπορικά κέντρα και σχολικά λεωφορεία», έγραψε. «Αθώοι καταστηματάρχες εκβιάζονται και περισσότερα από δώδεκα παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες». «Ο πρόεδρος είναι ο προστάτης του λαού του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε ένα ασφαλές βήμα για την καταπολέμηση του εγκλήματος», συνεχίζει η επιστολή. «Ποιος είναι υπεύθυνος εδώ, το οργανωμένο έγκλημα ή η σκλαβωμένη κυβέρνηση;»
Στο Twitter, ο Λάσο απάντησε ότι ο εχθρός είναι η «ναρκο-τρομοκρατία… όχι η κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «σε χώρες που έχουν ζήσει αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες, οι αρχές ενεργούν ενωμένες και όχι διχασμένες». Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική καθώς η βία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Το Γουαγιακίλ ήταν μία από τις 50 πιο βίαιες πόλεις στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης Insight Crime. Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη του Ισημερινού εμφανίζεται στη λίστα.