ΑΘΗΝΑ
00:12
|
06.10.2022
Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των συνδικάτων προκάλεσε η σύλληψη συνδικαλιστών με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην εταιρεία «Μαλαματίνα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν χρόνο και δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για την… προστασία της εργασίας και του συνδικαλισμού, έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η βαριά βιομηχανία άσκησης διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και απεργών.

Το σύνθημα έδωσαν πρώτα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου (όπως υπουργείο Παιδείας, ΟΑΕΔ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΣΘ κ.ά.) και στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι ιδιώτες εργοδότες, με δεκάδες περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών και αντιμετώπισης εργαζομένων με τα ΜΑΤ.

Εν όψει ενός ψυχρού μετεωρολογικά, αλλά εξαιρετικά θερμού οικονομικά και κοινωνικά χειμώνα, η εργοδοτική πλευρά (είτε κρατική, είτε ιδιωτική), στέλνει σαφές μήνυμα προς τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ, με αφορμή την σύλληψη των συνδικαλιστών, κατήγγειλε «όργιο καταστολής» και «τρομοκρατικές συλλήψεις», προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων , οι οποίοι διεκδικούν την επαναπρόσπληψη 15 απολυμένων συναδέλφων τους και την αύξηση μισθών.

Συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην Επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννης Φραγγίδης και ο Γιάννης Νιβορλής αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών – πρόεδρος της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδας και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων συνδικαλιστών, ζητά και η ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο να συλλαμβάνονται εκπρόσωποι των εργαζομένων επειδή διεκδικούν δικαιώματα».

Τι ακριβώς συμβαίνει, εν μέσω θέρους, στην εταιρεία;

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση, εντοπίζουν αλήθειες και ψέματα:

Ψέμα πρώτο: «Μια μερίδα εργαζομένων…»

Αλήθεια: Από τους 86 εργαζόμενους μόνο οι 60 έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη του Σωματείου. Από αυτούς οι 11, κάτω από την τρομοκρατία και τον δικό τους εκφοβισμό, υπέγραψαν Ατομική Σύμβαση και από αυτούς οι 4 είναι υποχείριο της εργοδοσίας που  τους χρησιμοποιεί ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι  βρίσκονται έξω από την πύλη του εργοστασίου και απεργούν.

Ψέμα δεύτερο: «Από τους86 εργαζόμενους οι 52 έχουν υπογράψει Ατομική Σύμβαση Εργασίας».

Αλήθεια: 45 εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου δεν έχουν υπογράψει Ατομική Σύμβαση Εργασίας και μετέχουν καθημερινά στον απεργιακό αγώνα. Κάτι με τα νούμερα δεν βγαίνει…

Ψέμα τρίτο: «Εργαζόμενη στην reception με 3.000 ευρώ μισθό».

Αλήθεια: Κοντά στο 50% οι καθαρές αποδοχές του ψέματος Νο 3.

Από υπεύθυνη εξωτερικών εργασιών (συναλλαγών με τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ, μεταφορά χρημάτων και επιταγών)  η εν λόγω εργαζόμενη  μεταφέρθηκε στην θέση της υπεύθυνης του γραφείου κίνησης και πριν λίγο καιρό στην reception με «βλαπτική μεταβολή» μόνο και μόνο επειδή είναι μέλος του Σωματείου.

Ψέμα τέταρτο: Το σχέδιο εξυγίανσης (επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον 12 του 2021) ρητά προβλέπει διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε 86, ενώ το επενδυτικό σχέδιο σε διπλασιασμό των θέσεων σε βάθος 5ετίας.

Αλήθεια: 86 εργαζόμενοι, μείον 15 απολύσεις = 71. Απολύσεις μόνο μελών του Σωματείου.

Ψέμα πέμπτο: Η πρόταση της εταιρείας για την νέα Σ.Σ.Ε. διασφαλίζει το σύνολο των παροχών που απολάμβαναν και πριν οι εργαζόμενοι.

Αλήθεια: Δεν είναι παροχές, είναι αποδοχές. Είναι μισθός κατακτημένος, όχι χάρισμα. Η εργοδορική πρόταση αφορά  713 ευρώ βασικό μισθό σε όλους και ενσωμάτωση του  υπολοίπου, μέχρι συμπληρώσεως του συνόλου των αποδοχών, στο επίδομα επιχειρησιακής παροχής, το οποίο «θα αποτελεί ελευθέρα ανακλητή οικειοθελή παροχή, την οποία η εταιρεία επιφυλάσσεται να διακόψει οποτεδήποτε στο μέλλον». Παράλληλα, επί τρία χρόνια (δύο με προηγούμενη Διοίκηση και ένα με την τωρινή) οι εργαζόμενοι προσέφεραν το 20% του μισθού τους, στην εταιρεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαίρει άκρας υγείας ο Νετανιάχου

Προειδοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ για τη «συνύπαρξη» γρίπης και κορονοϊού

Λουκέτο σε βενζινάδικο της Αγ. Παρασκευής μετά από πλαστές αποδείξεις

Ούτε το Λονδίνο αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα